Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Kina knebler all kritikk

Ingress

Meninger

Tibets åndelige leder, fredsprisvinner Dalai Lama deltar ikke under minnehøytidelighetene for Nelson Mandela i Sør-Afrika i disse dager. De to fredsprisvinnerne møttes for første gang i 1996 på Mandelas hjemmebane da Mandela var Sør-Afrikas første svarte folkevalgte president. De utviklet et varmt vennskap. Men Dalai Lama er ikke lenger velkommen i Sør-Afrika. Han ble nektet visum første gang i 2009, da han skulle delta i en fredskonferanse for nobelprisvinnere. Da han i 2011 søkte om visum for å delta i feiringen av 80-årsdagen til en annen sørafrikansk fredsprisvinner, biskop Desmond Tutu, ble søknaden trenert helt til Dalai Lama selv trakk den tilbake.

Treneringen av visumsøknaden ble året etter kjent ulovlig av Sør-Afrikas høyesterett. Ministeren som blokkerte Dalai Lamas besøk i landet var nåværende president Jacob Zumas ekskone. Biskop Tutu beskyldte regjeringen for å oppføre seg verre enn apartheidregimet i visumsaken. Denne gangen har den tibetanske lederen ikke søkt om visum. Fra Dalai Lamas hovedkvarter i Dharamsala i India sier en talsmann at det er umulig å dra til minnehøytideligheten i Johannesburg og begravelsen i Mandelas hjemby på dette tidspunktet, av årsaker som har med logistikk å gjøre.

I kulissene spøker Kinas stadig økende press mot regjeringer som våger å kritisere landets politikk overfor etniske minoriteter eller andre dissidenter. Statsledere som tar imot Dalai Lama i sine hjemland risikerer å møte stengte dører neste gang de banker på hos kineserne. Verdens nest største økonomi har lært seg å bruke sine økonomiske muskler for å kneble omverdenens kritikk. Den britiske statsminister David Camerons møte med Dalai Lama i 2012 medførte øyeblikkelig stans i bilaterale møter på ministernivå. Camerons siste besøk i Beijing blir av observatører karakterisert som et tre dager langt forsøk på ukritisk botsgang. Slik forstummer nå stadig flere stemmer som tidligere ville ha tatt opp Kinas brudd på menneskerettighetene. Sør-Afrika er ikke det eneste landet som prioriterer handelsforbindelser framfor moral og rettferdighet. Norske næringslivsfolk som maser om forsoning med Kina bør kjenne omkostningene.