KOMMENTARER

Menneskerettigheter

Kina manipulerer FN-organer

FN må moderniseres, mener mange. I FNs menneskerettighetsråd har Kina tiltatt seg rollen som farlig manipulator.

Kina manipulerer FN-organer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

En ny rapport hevder at Kina står bak systematiske forsøk på å undergrave FNs arbeid for å fremme menneskerettighetene. Rapporten er basert på intervjuer med 55 personer med direkte kjennskap til Kinas rolle i FNs MR-arbeid, deriblant 20 FN-ansatte og -eksperter og 15 utenlandske diplomater. Kenneth Roth, lederen for Human Rights Watch som står bak rapporten, er tidligere amerikansk utsending til FNs menneskerettighetsråd med hovedsete i Genève. Han vedgår at Kina ikke er den eneste verstingen i FN. Men at landet, i kraft av sitt faste medlemskap i Sikkerhetsrådet, sin økende globale innflytelse og sine voldsomme anslag mot sivilsamfunnet på hjemmebane, framstår som et levende eksempel på en ond vilje som utfordrer hele FNs rettighetsarbeid.

Etter at den kinesiske dissidenten og fredsprisvinneren Liu Xiaobo døde i fangenskap i juli i år, har mange kritisert den norske regjeringens taushet om saken. Flere har spurt om den norske «fredsavtalen» med Kina – som ble inngått etter seks års diplomatisk isfront – innebærer at vi har frasagt oss retten til å kritisere Kinas hyppige brudd på menneskerettigheter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer