KOMMENTARER

KOREA-TOPPMØTENE

Kina mistrives på sidelinja i Korea-saken

Kina er ikke synlig på banen når Koreahalvøyas framtid blir avgjort, men finner seg ikke i å bli marginalisert.

VENNER IGJEN: Nord-Koreas leder Kim Jong-un ble tatt hjertelig imot av Kinas president Xi Jinping under et «hemmelig» besøk i Beijing i mars i år.
VENNER IGJEN: Nord-Koreas leder Kim Jong-un ble tatt hjertelig imot av Kinas president Xi Jinping under et «hemmelig» besøk i Beijing i mars i år. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Kina liker ikke å bli tatt på senga i spørsmålet om fred og atomnedrustning på Koreahalvøya. Asias innflytelsesrike supermakt har sittet tilsynelatende passivt i bakgrunnen idet de historiske begivenhetene har utspilt seg. Hvilken rolle er Kina tiltenkt i forhandlingene om krig og fred i regionen? Ikke hovedrollen? Ingen rolle i det hele tatt, er det mange som frykter.

Toppmøtet mellom Nord-Koreas leder Kim Jong-un og Sør-Koreas president Moon Jae-in i Panmunjon og den påfølgende erklæringen om atomfri Koreahalvøy, er blitt mottatt som et sensasjonelt diplomatisk gjennombrudd og er flittig kommentert over hele verden. I Kina var det påfallende taust den historiske dagen – 27. april. Verken nyhetsbyrået Xinhua eller partiorganet Global Times bød på umiddelbare analyser på sine respektive nettsteder.

Tausheten blir tolket som at Kina har svært ambivalente holdninger til utviklingen på den koreanske halvhøya. Enkelte mener at tilbakeholdenheten avslører Kinas dype angst for den framtidige sikkerheten i hele Nordøst-Asia. Det dreier seg selvsagt om USAs rolle i regionen. Nå handler det om å posisjonere seg foran toppmøtet mellom Kim Jong-un og Donald Trump i nær framtid. Det interkoreanske møtet i den demilitariserte sonen hadde selvsagt stor symbolverdi, men det er USA-Nord-Korea-møtet som blir det avgjørende.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer