Kina og fascismen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«DET MÅ VÆRE VONDT

for gamle maoister», skriver Bernt Hagtvet 12. juli, «å se hvor lett overgangen synes å gå fra kommunisme til fascisme - uten veien om demokrati.» Mussolinis Italia gir, sier han, «den beste modellen for å forstå dagens kinesiske utviklingsretning».

Ligner Hu Jintao Mussolini? Er Kina fascistisk? Nei. Fascismen, skrev Stanley Payne i en bok Hagtvet redigerte for 25 år siden, preges av tre negasjoner: Nei til liberalisme, kommunisme og konservatisme. Snarere enn å negere disse tre mikser dagens Kina dem til kommunistisk-konservativ markedsliberalisme. Payne sier fascistisk ideologi er:

- autoritært nyskapende, ikke basert på tradisjon (Kina har ingen ny ideologi)

- organisert omkring et regulert klassesamarbeid (jo, kapitalister er nå velkommen i Kinas Kommunistiske Parti, men klassesamarbeidet er mer korrupt enn regulert)

- revolusjonær og imperialistisk (Kina er mer opptatt av investeringer og markeder enn revolusjon og territoriell ekspansjon).

'FASCISME' ER EN DÅRLIG

merkelapp på Kina. En annen av Hagtvets sammenligninger er bedre. Han sier nemlig også at situasjonen i Kina ligner på Bismarcks Tyskland. Det var ikke fascistisk, men en autoritær, prøyssisk dominert utviklingsstat, bygd på tysk nasjonalisme. Regimet fremmet økonomisk vekst, satset på utdanning, skrev et omfattende lovverk, innførte velferdsordninger og tolererte en folkevalgt riksdag. Fra keiserdømmet ble opprettet i 1871 til Bismarcks avgang i 1890 førte Tyskland dessuten en realistisk utenrikspolitikk. Bismarcks kløktige diplomati dominerte Europa. Først etter hans tid piplet kravene frem om kolonierobring og flåtebygging.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer