Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Kina prøver seg igjen

Det er farlig å la flagget følge laksen.

NAKKETAK: Statsminister Erna Solberg avsluttet Kina-besøket i 2017 med å møte president Xi Jinping i Folkets store hall i Beijing. Besøket markerte gjenopptakelsen av politisk og økonomisk samarbeid med Kina og et norsk løfte om å ikke tråkke på kinesiske liktær. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
NAKKETAK: Statsminister Erna Solberg avsluttet Kina-besøket i 2017 med å møte president Xi Jinping i Folkets store hall i Beijing. Besøket markerte gjenopptakelsen av politisk og økonomisk samarbeid med Kina og et norsk løfte om å ikke tråkke på kinesiske liktær. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Det var altså den tyske forbundskansleren, Angela Merkel, som omsider klarte å forhandle Liu Xia fri fra husarrest i Kina og skaffe henne reisepass til Tyskland. Hun kommer til friheten ett år etter å ha mistet ektemannen og vinneren av Nobels Fredspris, Liu Xiaobo. Tyskland har lenge forhandlet med Kina om dette, og Merkel tok det opp med den kinesiske statsministeren, Li Keqiang, under sitt offisielle besøk i Kina i slutten av mai, hvor hun satte dette høyt på ønskelista. Li kom på offisielt besøk til Merkel mandag, og dagen etter fikk Liu lov til å forlate Kina.

Etter åtte års husarrest og rammet av tunge depresjoner trenger Liu å hvile ut og få behandling før hun kan ta fatt på sitt nye liv i frihet. Hun har en stående innbydelse fra Den Norske Nobel-komitéen om å komme til Norge og hente Fredsprisen på vegne av sin avdøde ektemann. Om og når hun kommer på besøk er naturligvis opp til henne. Men et besøk vil sette Norges regjering og Stortingets presidentskap på en prøve.

Nobelkomitéens leder, Berit Reiss-Andersen, uttrykte glede over løslatelsen og over at kinesiske styresmakter viste menneskelige hensyn. Men torsdag ba Kinas ambassade til Norge utilslørt statsminister Erna Solberg om å sette Reiss-Andersen på plass. Hennes uttalelser «forvrenger fakta, bakvasker og inneholder kraftige provokasjoner mot kinesiske styresmakter. Ordene hennes avslører hennes arroganse og fordommer mot Kina,» lyder det fra ambassaden.

Kina mener å ha nakketak på Norge, etter Norges knefall i 2017 for å kunne selge laks til kineserne. Solberg bør ta en prat med Merkel om hvordan Tyskland har fått løslatt Liu uten bråk med Kina. De er gode venner, og politisk har de svært mye til felles.

Liu Xia må ønskes varmt velkommen av det offisielle Norge. Ingen land må forledes til å tro at «flagget følger laksen» er hovedregelen i norsk utenrikspolitikk. Det ville være farlig om andre land bare kan true med å stanse norsk laks for få Norge til å bøye seg. Norge må ikke framstå som en skandinavisk utgave av en «banan-republikk», et slags «lakse-monarki».

Vi tar det for gitt at statsministeren, som «relevant aktør» i Kinas språkbruk, ikke griper inn overfor Nobel-komitéen. Norges regjering og Stortinget må kvinne og manne seg opp til å ta imot Liu Xia på nøyaktig samme vis som om Liu Xiaobo og hans enke hadde vært statsborgere i Danmark eller Guatemala. Det samme gjelder kong Harald.