Kina sensurerer homofili fra «Bohemian Rhapsody»

Filmen skal vises i Kina, men uten detaljene som handler om Freddie Mercurys legning.

BOHEMIAN RHAPSODY: Filmen «Bohemian Rhapsody» handler om Queen-vokalist Freddie Mercury. Video: 20th Century Fox Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Filmen «Bohemian Rhapsody» har fått godkjennelse til å vises i Kina, melder The Hollywood Reporter. «Bohemian Rhapsody» handler som kjent om Queen-vokalist Freddie Mercury - som hadde mannlige elskere.

Det kommer som en overraskelse, ettersom de kinesiske myndighetene tidligere har vært svært restriktive med å vise filmer som viser homofili.

Sensurerte «homofil mann»

Rami Malek, som spiller Mercury, vant en Oscar for beste mannlige skuespiller tidligere i år. En del av hans takketale ble sensurert av den kinesiske strømmetjenesten Mango TV, skriver Hollywood Reporter.

Årsaken skal ha vært fordi Malek nevner ordene «homofil mann» i talen sin.

- Vi lagde en film om en homofil mann, en immigrant, som levde livet sitt uten å unnskylde seg selv, sa Malek i sin takketale. I underteksten ble imidlertid «homofil mann» byttet ut med «spesiell gruppe».

Fjerner ett minutt

Derfor kommer det heller ikke som noen overraskelse at den kommende kinesiske kinopremieren kommer med en betingelse. Minst ett minutt av filmen kommer til å bli klippet vekk, ifølge Hollywood Reporter.

Det skal dreie seg om scener som inneholder narkotikabruk, og flere intime kyss mellom rollefiguren Mercury og andre mannlige karakterer.

«Bohemian Rhapsody» vil bare vises på et begrenset utvalg kinoer i Kina. Det er National Alliance of Arthouse Cinemas (NAAC) som står for filmslippet, et initiativ som er drevet av det statsstøttede China Film Archive, samt en rekke kommersielle kinokjeder. NAAC dekker omtrent 1200 av Kinas 50 000 kinosaler.

Paradoksalt

At nettopp «Bohemian Rhapsody» blir sensurert for innhold som viser homofili, er paradoksalt, ettersom filmen er blitt kritisert for å gå rundt grøten når det kommer Freddie Mercurys forhold til menn, og det faktum at han døde av AIDS.

- Filmen forstår ikke Mercurys seksualitet, fordi May og Taylor ikke forstår den, heller (...). «Bohemian Rhapsody» knuser livet ut av et dynamisk, frittenkende, eksplosivt talent, og gjør det til en lettfordøyelig, forslitt Hollywood-stereotyp, skriver Indiewire-kommentator Judith Dry.

Skiftende syn

De kinesiske myndighetenes syn på homofili i filmer og på TV har vært skiftende. I fjor var det planlagt at den Oscar-belønte «Call Me By Your Name» skulle vises på Beijing International Film Festival, men filmen ble seinere fjernet fra festivalprogrammet.

På TV har tematikk knyttet til homofili vært bannlyst i årevis. I 2017 ble det pålagt et lignende sett regler for strømmetjenestene i landet.

Det har imidlertid forekommet unntak.

I 2017 ble scene i «Skjønnheten og udyret», der to menn danser sammen, vist usensurert på kinesiske kinoskjermer, ifølge Variety. Også Oscar-belønte «Moonlight» fra 2017 slapp gjennom sensuren, og ble tilgjengelig på den kinesiske strømmetjenesten iQiyi.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer