Anders Hammer - «Do Not Split»

Kina tar grep mot norsk Oscar-film

- Ironisk nok har det beste for dokumentaren vært Beijings reaksjon på nominasjonen, sier den Oscar-nominerte journalisten Anders Hammer.

OSCAR-NOMINERT: Den norske journalisten Anders Hammer konkurrerer om en Oscar-statuett for beste kortdokumentarfilm. Video: Field of Vision Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den prisbelønte norske journalisten Anders Hammer (43) er Oscar-nominert i kategorien beste kortdokumentar for «Do Not Split». I filmen går Hammer svært tett på protestene som preget Hongkong i 2019 og 2020.

Natt til mandag får Hammer svaret på om arbeidet belønnes med en forgylt Oscar-statuett. Han er spent og fornøyd.

- Jeg er glad for at vi kan bidra til at den kritiske situasjonen i Hongkong får mer oppmerksomhet og for at vi er nominert. Det er fint å bli anerkjent av kollegaer, sier Hammer til Dagbladet.

«Do Not Split» viser en periode der grunnleggende demokratiske rettigheter forsvinner fra Hongkong, beskriver Hammer, og sikter til perioden hvor byens innbyggere tok til gatene for å slåss mot Kinas innføring av en ny og streng sikkerhetslov.

- Alt som har skjedd rundt Oscar-nominasjonen er veldig uvanlig for min del. Jeg har ikke opplevd så mye oppmerksomhet tidligere, men ironisk nok har det beste for dokumentaren vært Beijings reaksjon på nominasjonen, fortsetter Hammer.

Legger føringer

Siden Oscar-akademiet offentliggjorde nominasjonen, har telefonen til Hammer knapt ligget i ro. Internasjonalt er det stor interesse for at «Do Not Split» visstnok skaper bekymring i Kina.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer