Anders Hammer - «Do Not Split»

Kina tar grep mot norsk Oscar-film

- Ironisk nok har det beste for dokumentaren vært Beijings reaksjon på nominasjonen, sier den Oscar-nominerte journalisten Anders Hammer.

OSCAR-NOMINERT: Den norske journalisten Anders Hammer konkurrerer om en Oscar-statuett for beste kortdokumentarfilm. Video: Field of Vision Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den prisbelønte norske journalisten Anders Hammer (43) er Oscar-nominert i kategorien beste kortdokumentar for «Do Not Split». I filmen går Hammer svært tett på protestene som preget Hongkong i 2019 og 2020.

Natt til mandag får Hammer svaret på om arbeidet belønnes med en forgylt Oscar-statuett. Han er spent og fornøyd.

- Jeg er glad for at vi kan bidra til at den kritiske situasjonen i Hongkong får mer oppmerksomhet og for at vi er nominert. Det er fint å bli anerkjent av kollegaer, sier Hammer til Dagbladet.

«Do Not Split» viser en periode der grunnleggende demokratiske rettigheter forsvinner fra Hongkong, beskriver Hammer, og sikter til perioden hvor byens innbyggere tok til gatene for å slåss mot Kinas innføring av en ny og streng sikkerhetslov.

- Alt som har skjedd rundt Oscar-nominasjonen er veldig uvanlig for min del. Jeg har ikke opplevd så mye oppmerksomhet tidligere, men ironisk nok har det beste for dokumentaren vært Beijings reaksjon på nominasjonen, fortsetter Hammer.

PÅ JOBB: Anders Hammer under opptak i demonstrasjon i Hongkong. Foto: Cathy Chu
PÅ JOBB: Anders Hammer under opptak i demonstrasjon i Hongkong. Foto: Cathy Chu Vis mer
DRAMATISK: Brannbomber ble hyppig brukt av demonstrantene i Hongkong. Foto: Anders Hammer
DRAMATISK: Brannbomber ble hyppig brukt av demonstrantene i Hongkong. Foto: Anders Hammer Vis mer

Legger føringer

Siden Oscar-akademiet offentliggjorde nominasjonen, har telefonen til Hammer knapt ligget i ro. Internasjonalt er det stor interesse for at «Do Not Split» visstnok skaper bekymring i Kina.

- Vi har fått en merkelig situasjon all den tid vår dokumentar blir en del av den videre historien om Kina og Hongkong ved at den er blitt utsatt for sensur, sier Hammer.

Bloomberg rapporterer om at kinesiske myndigheter skal ha lagt press på «lokale medier» i forbindelse med årets Oscar-utdeling. Styresmaktene ønsker ikke at seremonien kringkastes live og vil at dekningen trappes ned, skriver avisa, som siterer «kilder med kjennskap til prosessen».

HARDE KAMPER: Over 10 000 ble arrestert, flere tusen skadd og to døde i løpet av Hongkong-protestene. Foto: Anders Hammer
HARDE KAMPER: Over 10 000 ble arrestert, flere tusen skadd og to døde i løpet av Hongkong-protestene. Foto: Anders Hammer Vis mer
BARRIKADER: Gatebildet i Hongkong var kaotisk gjennom 2019 og deler av 2020. Foto: Anders Hammer
BARRIKADER: Gatebildet i Hongkong var kaotisk gjennom 2019 og deler av 2020. Foto: Anders Hammer Vis mer

Nyhetsbyrået Reuters melder at Hongkong-kanalen TVB, som har vist Oscar-prisene hvert år siden 1969, ikke sender utdelingen i år. Den offisielle grunnen oppgis å være «av kommersielle hensyn».

- Det kom raskt meldinger til oss om dette, men ingen i myndighetsapparatet i Beijing har tatt kontakt med meg eller teamet om det. Vi vet det gjennom medierapporter, sier Hammer.

Foruten «Do Not Split» skal det også herske bekymring over de politiske synspunktene til den kinesiske regissøren Chloe Zhao, som er nominert i kategorien beste regi for «Nomadland».

Kinas ambassade i Norge skriver i en uttalelse til Dagbladet at de ikke er kjent med situasjonen som beskrives av blant annet Reuters og Bloomberg.

Brakk nesa

«Do Not Split» har ligget tilgjengelig hos Aftenposten i lang tid og er nå også å finne i NRKs nettspiller. I dokumentaren følger Hammer flere demonstranter gjennom harde gatekamper i Hongkong. Mange av dem er unge studenter.

Det regelrett hagler tåregasspatroner og brannbomber, og midt i alt står Hammer og filmer.

- Teknikken min er å la kamera sveve tett på for å fange intensiteten. For min egen del var det fare for å bli truffet av tåregass, patroner, gummikuler og brannbomber, men jeg følte at jeg tok minst risiko. Jeg fulgte jo dem som risikerte brutal håndtering og lange fengselsstraffer, sier filmskaperen.

I RØYKEN: Anders Hammer filmer i tåregassen i Mong Kok-området i Hongkong. Foto: Oliver Haynes
I RØYKEN: Anders Hammer filmer i tåregassen i Mong Kok-området i Hongkong. Foto: Oliver Haynes Vis mer

Han dekket seg til med hjelm og gassmaske, og ble truffet av prosjektiler, forteller han. Tumultene gikk også utover ansiktet til den norske journalisten.

- Jeg brakk nesa på et tidspunkt.

- Hva skjedde?

- Folk ble presset sammen og jeg fikk et slag. Så det er jo sånn at nesa er en sårbar del av kroppen. Jeg hørte at den knakk. Det var et ukomplisert brudd og det gikk fint, men man ser det fortsatt, sier han.

Rettigheter forsvinner

Ifølge Hammer var det tøft å være vitne til det psykologiske presset som preget demonstrantene, samt å se skuffelsen deres over at kampen ikke ledet fram.

Til tross for protestene ble sikkerhetsloven innført i fjor sommer, og ifølge regissøren går den allerede utover grunnleggende rettigheter, som pressefrihet, forsamlingsrett og retten til å protestere.

- De er enten under press eller er forsvunnet. Det skaper mye frykt fordi loven blant annet er laget for å forhindre at liknende demokratiske protester oppstår igjen. Det er også mye snakk om sensur. Mediene i Hongkong vet ikke hvor grensene for publisering går. Det samme gjelder for kunstmiljøet som nå ikke vet om samlingene er ulovlige, sier Hammer.

Ambassaden svarer

Dagbladet kontaktet Kinas ambassade i Norge for en kommentar til Hammers dokumentar. Svaret krediteres ikke til en enkeltperson, men tilskrives «ambassadens synspunkt».

- Folk har forskjellig oppfatning. Vi mener dokumentaren ikke speiler hele bildet. Opprørerne angrep politiet med molotov cocktails, de skadet offentlig eiendom og skadet uskyldige sivile. Volden gikk utover lov og orden i Hongkong og påvirket sterkt innbyggernes hverdag, samt byens økonomiske utvikling, skriver ambassaden.

Videre hevder de at implementeringen av Hongkongs nye sikkerhetslov og andre reformer, er essensielt for å forhindre «lignende, voldelige handlinger».

- Dette er forbudt og straffbart i alle land i verden. Vi håper flere oppdager sannheten, og jobber sammen for å opprettholde framgang og stabilitet i Hongkong. Vi tror Hongkong nå er på vei inn i en lys framtid, skriver ambassaden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer