Kina trekker film på grunn av spredning på nettet

Kina har trukket en film som allerede var kraftig kuttet - på grunn av massespredning på nettet og det myndighetene anser som upassende reklame

(Dagbladet.no): «Lost in Beijing» handler om en voldtekt på en kvinnelig massør og hennes påfølgende graviditet, og er allerede lansert på dvd og kino.

Regissør Li Yu sier han allerede har kuttet eksplisitte sexscener, samt en birollekarakter i form av en prostituert, for å tilfredsstille de kinesiske myndighetene. Også bilder av skitne gater, gambling og Beijings Tiananmen-plass - der militæret i 1989 slo ned en demonstrasjon for demokrati - er klippet vekk.

Men i dag melder AP at de kinesiske myndighetene anklager filmskaperne for å spre pornografiske scener fra filmen over internett og dvd for å promotere filmen. Ifølge det statlige kontoret for kinesisk nyhetsservice skal spredningen ha skjedd i går.

- Vi er ofrene

De mener også at filmen ble promotert med «usunne, upassende» reklamer. Ifølge produsent Fang Li sikter de med dette til teksten «indulgent body, lost soul» - noe sånt som «tøylesløs kropp, fortapt sjel» - som er trykket på filmplakatene.

Fang benekter at han har publisert filmen ulovlig.

- Hvorfor skulle jeg gi bort filmen til pirater og dermed skade min egen film? Vi er ofrene for piratvirksomhet, sier han til AP.

«Lost in Beijing» ble vist på Filmfestivalen i Berlin i februar i fjor, og fikk en jurypris på Bangkok internasjonale filmfestival i juli. Den har spilt inn mer enn 5,5 millioner kroner etter kinopremieren 30. november.

SENSURERER MEDIA: Kina blir stadig kritisert for manglende presse- og ytringsfrihet. Her fra en internettkafé i Beijing. Foto: AP/SCANPIX
SENSURERER MEDIA: Kina blir stadig kritisert for manglende presse- og ytringsfrihet. Her fra en internettkafé i Beijing. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

Vage retningslinjer

Kina blir stadig kritisert for manglende presse- og ytringsfrihet.

I november valgte en kinesisk student å saksøke kinesiske myndigheter for å ha kuttet store deler av Ang Lees siste film «Lust, Caution».

Samme år ble filmen «The Departed» forbudt på grunn av myndighetskritisk innhold.

Kinesiske filmskapere ønsker klarere standarder rundt sensur, og flere mener at myndighetene med vilje har vage retningslinjer - for å unngå oppmerksomhet rundt hvordan filmsensuren håndheves.

SPILLER I FILMEN: Den kinesiske skuespilleren Fan Bing Bing avbildet under filmfestivalen i Berlin i februar i fjor.
LOVLIG: En lovlig dvd av den prisvinnende filmen «Lost in Beijing» som blir solgt i kinesiske butikker.