Kinas kulturskatter på salg

Kulturskatter fra Kina er blitt eksportvare til Vesten. En mengde møbler, gamle arvestykker fra Midtens rike, skipes i containere til Europa med tollstempel i rød signetlakk. Oslo er et av målene.

På Frogner i Oslo kan du nå kjøpe et 500 år gammelt bord for 21900 kroner, eller et 200 år gammelt skap i rosentre for 17000 kroner. Innehaverne av nyåpnede Ming Qing Antikk i Oslo, Young Sook og Jarle Tøsti, sier til Dagbladet at handelen med kinesiske møbler til Europa begynte for tre år siden. Nå har markedet nådd Norge.

Snart tømt

- Mange mener at innen tre- fire år vil det ikke være mer igjen å hente i Kina.

Vi så en liknende tendens i Japan etter andre verdenskrig. Men da landet ble en økonomisk stormakt, sendte myndighetene agenter verden rundt for å kjøpe hjem de beste gjenstandene, sier Young Sook.

Hun er opprinnelig fra Sør-Korea, men har de siste årene vært bosatt i Norge med sin mann. Jarle Tøsti har bakgrunn som mangeårig medarbeider i SAS, blant annet som plassjef i Øst-Asia. Interessen for antikviteter modnet da ekteparet begynte å samle på gammelt kinesisk porselen.

- Hvorfor selger kineserne arvesølvet?

- Det er flere forklaringer, sier Young Sook. Den nye kapitalismen bidrar til at millioner av kinesere flytter fra landsbygda og inn til byene. Det er ikke lenger plass til de gamle møblene i trange blokkleiligheter.

Vil ha plast

- Dessuten hersker nå noe av den samme mentaliteten i Kina som hos oss i 1950-åra:

Det gamle er ikke «in» lenger. Kineserne vil ha plast og mobiltelefoner, sier Jarle Tøsti.

Og de kinesiske myndighetene vil ha valuta.

De kinesiske tollerne gjennomgår hver eneste gjenstand nøye. De mest eksklusive antikvitetene blir sortert ut.

- Da må vi igjen huske at utbudet er stort og nivået høyt, sier Tøsti.

Ny lov i Norge

I Norge er 500 år gamle møbler noe helt unikt, noe som hører hjemme i museene.

Fra historien vet vi at svenskene reiste rundt på de norske bygdene i forrige århundre for å kjøpe opp norske bondeantikviteter for en billig penge.

Den nye kulturminneloven i Norge, som om få dager skal sanksjoneres av Kongen i statsråd, forbyr at malerier og skulpturer som er eldre enn 50 år føres ut av landet uten myndighetenes tillatelse.

Helt siden 1905 har den norske stat hatt automatisk eiendomsrett til såkalte løse funn fra utgravninger. I praksis har det betydd middelaldergjenstander eller oldtidsfunn. Nå skal statens eiendomsrett utvides til å gjelde kulturminner før 1900. Med andre ord kan den norske stat kreve å få kjøpt 100 år gamle antikviteter.

Men på Frogner kan du kjøpe et 2000 år gammelt gravfunn, en praktfull terrakottakriger til hest, for 35 000 norske oljekroner.

KINESISK KULTUR I NORGE: Young Sook og Jarle Trøsti i den nyåpnede antikvitetsforretningen i Oslo som selger porselen og gamle kinesiske møbler.