Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kinas kvinner på nett

Bruken av Internett i Kina har eksplodert det siste året. Nå kommer kvinnene.

KINA GJENNOMGÅR en teknologisk revolusjon, hvor også kvinnene i økende grad tar del. Den eksplosive ekspansjonen på IT-fronten stiller myndighetene overfor et kanskje uløselig dilemma: De vil gjerne at ny teknologi skal bidra til Kinas raske økonomiske vekst, men ønsker samtidig å forhindre fri flyt av informasjon som kan undergrave regimet. Kombinert med åpning mot kapitalismen er dette Folkerepublikkens største utfordring noensinne.

Offisielle tall viser at bruken av Internett i Kina er over firedoblet siden i fjor sommer. Nesten 17 millioner brukere ble registrert i juni, mot 4 millioner for ett år siden. Økningen skyldes særlig at kvinnene kaster seg over maskinene. Andelen kvinnelige nettsurfere steg fra 15 prosent i fjor til 25,3 prosent i år, viser tallene fra China National Network Information Center. Dette har skapt en rekke nye nettsteder rettet mot kvinner, med temaer som barnepass, moter, reiser og skjønnhetspleie. Nettmagasinet Gaogenxie diskuterer samlivsproblemer, menns motvilje mot å bruke kondomer og enslige mødres utsatte stilling. (Gaogenxie betyr «høyhælte sko», et frihetssymbol i kontrast til snøringen av føttene som kinesiske jenter tradisjonelt ble utsatt for.)

TROLIG ER DET LANGT flere kinesere som jevnlig setter seg foran skjermen enn det statistikken viser. Mange deler brukerkontoene for å spare penger, og det er nettopp de med dårlig råd som ser ut til å være blant de ivrigste på nettet. Tre fjerdedeler av nettbrukerne kommer fra familier med en samlet inntekt på under 250 dollar (2200 kroner) i måneden, og halvparten er under 24 år.

Det er heller ikke bare i de store byene og framgangsrike provinsene at IT-verdenen er i ferd med å åpne seg. Telenettet er bygd ut med en oppsiktsvekkende hastighet, og det antas at det i år vil bli solgt flere mobiltelefoner i Kina enn i både USA og Japan. Dot.com-økonomien er offisielt satsingsområde, og på store reklameplakater over hele landet oppfordres befolkningen til å ta del i framtidas teknologiske paradis. Tidsskriftet The Economist forteller at det i den nedslitte byen Wanxian, 1900 kilometer fra kysten, henger et prangende banner over hovedgata: «Brystforstørrelse via datamaskin».

DEN KINESISKE befolkningens kontakt med det skrevne ord er ikke lenger begrenset til «Maos lille røde» og partiets veggaviser. Nå jobber regimet på høygir med å demme opp for informasjonsflommens mer subversive sider. Porno og avvikende meninger er bannlyst på nettet, og staten bruker store ressurser på å kontrollere informasjonsflyten. Det er for eksempel ikke lov å bruke utenlandske krypteringssystemer, men bare de kinesiskproduserte og statlig godkjente. Dermed kan myndighetene bryte seg inn i nett-trafikken hvor og når de måtte ønske det. Bare nyheter fra offisielle kilder (f.eks. Folkets dagblad og det statlige nyhetsbyrået Xinhua) er tillatt publisert, og en egen avdeling i sikkerhetsdepartementet overvåker nettet. I fjor ble minst seks personer arrestert for ulovlig internettbruk, og flere bulletenger ble forbudt. Den nye teknologien viser seg med dette som et tveegget sverd: Den gir større frihet for den enkelte, men også mulighet for strengere kontroll med innbyggerne.

Men Storebror ser ikke alt, heller ikke i Kina. I fjor samlet det seg plutselig 10000 tilhengere av sekten Falun Gong i Beijing. Den ulovlige og overraskende sammenkomsten var organisert via e-post. Nå er Falun Gongs hjemmesider stengt.

MEN DE MEST IHERDIGE surferne finner alltid metoder for å omgå den statlige kontrollen. Tidligere i sommer ble en kvinnelig student ved Beijing-universitetet voldtatt og drept. Myndighetene forsøkte å legge lokk på saken, men via venner i USA og e-post kom informasjonen likevel ut i Kina. Dette førte til to dager med demonstrasjoner på universitetet, og kommunistpartiet fryktet en stund at dette kunne være starten på et nytt studentopprør.

Andre marginaliserte grupper nyter godt av nettfriheten. Homoseksuelle i Kina har flere nettsteder. Ett viser treffpunkter for homser i Beijing, blant annet et offentlig toalett utenfor utenriksdepartementet.

Noen tror Internett bare vil fungere som «opium for folket», med underholdning og shopping som hovedingredienser. Andre ser den nye teknologien som et potent middel for samfunnsmessig endring. Kommunistpartiet er ambivalent. Av og til kan det virke som om regimet fornekter det marxistiske historiesynet som utgjør en av grunnsteinene i den kommunistiske ideologien.

IFØLGE MARX er det forandringer i produksjonsforholdene og teknologien som driver historien framover og som skaper endringer på det ideologiske plan. Nå synes det som om Kinas kommunistregime sier ja takk til teknologiske nyvinninger og åpning mot markedsøkonomien, men nekter å innse at dette vil medføre andre kulturelle endringer, ikke minst politiske. Kinas kommunistiske makthavere kan dermed ufrivillig ha blitt statister i en tragedie hvor krefter de ikke lenger har kontroll over, truer med å undergrave hele Folkerepublikkens fundament.

KINAS FRAMTID: Ei lita jente leker med datamaskinen under en IT-utstilling i Shanghai. Halvparten av alle internettbrukere i Kina er under 24 år.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media