KOMMENTARER

Nord-Koreas atomprogram

Kinas rampete lillebror

Verden må ikke stole på at Kina vil bidra til å temme Kim Jong-un.

Kinas rampete lillebror
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Men hva vil Kina gjøre? Spørsmålet går igjen over alt etter Nord-Koreas siste atomprøvesprengning. Nøkkelen til å hindre Nord-Korea i å utvikle seg til en fullverdig atommakt ligger ikke i FN eller i USA, den ligger i Kina, lyder omkvedet. Bare Kina er i stand til å presse den unge enevoldsherskeren i Pyongyang inn i folden av ansvarlige stater.

Da Nord-Korea gjennomførte sin femte underjordiske prøvesprengning forrige fredag, var også Kina med på den universelle fordømmelsen. En uttalelse fra kinesisk UD uttrykte «sterk motstand» mot testen og ba Nord-Korea forholde seg til FNs resolusjoner mot kjernefysisk testing. Kina har støttet de skjerpede økonomiske sanksjonene som FNs sikkerhetsråd vedtok i mars i år. Men støtten er halvhjertet og smutthullene mange. Hva Kina kommer til gi sin tilslutning til ved denne korsveien er et åpent spørsmål.

Kina befinner seg i en diplomatisk skvis i Nord-Koreaspørsmålet akkurat nå. På den ene siden er Kina altså uttalt motstander av Kim Jong-uns kraftige opptrapping av atomprogrammet. På den andre siden er Kina sterkt imot Sør-Koreas forsøk på å bygge opp et rakettforsvar mot angrep fra nord. De to programmene henger naturligvis sammen, og Kinas diplomatiske balansegang blir mer komplisert for hver dag.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer