LEDER

Kinas rolle i rakettstriden

Kina innflytelse over den uforutsigbare Kim Jong-un er begrenset.

UFORUTSIGBAR: Nord-Koreas leder Kim Jong-un.
UFORUTSIGBAR: Nord-Koreas leder Kim Jong-un. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

På krisemøtet i FN sist helg slo et samlet sikkerhetsråd fast at Nord-Koreas rakettoppskyting er et brudd på fire FN-resolusjoner. Sikkerhetsrådet vil arbeide for å innføre raske og effektive straffetiltak mot landet. Rådet gjentok at det også vil komme med en reaksjon på atomprøvesprengningen Nord-Korea gjennomførte 6. januar i år. Det skal vedtas en ny resolusjon så fort som mulig, heter det. Spørsmålet alle stiller seg er nå er hva FN er i stand til å gjøre.

Både NATO, USA, Russland, Storbritannia, Japan og Frankrike kom med sterkt fordømmende uttalelser til Kim Jong-uns regime straks rakettoppskytingen ble kjent. Også Norge fordømte oppskytingen søndag. Kina uttrykte «beklagelse». I Vesten later det til å være forventninger om at Kina sitter på løsningen på problemet. Kina er Nord-Koreas eneste «venn», sies det. Sannheten er snarere at Kinas innflytelse over den uforutsigbare Kim Jong-un er begrenset. Oppfatningen blant Kinas ledere er at skjerpede straffereaksjoner vil redusere Kinas muligheter til å påvirke.

Hittil har Kina bare støttet sanksjoner som begrenser salg av militært utstyr og annen teknologi som bidrar til Nord-Koreas våpenopprustning. Kina leverer fortsatt olje og andre nødvendige varer til Nord-Korea. Kineserne holdning preges av en ikke urealistisk angst for hva som vil skje hvis det nordkoreanske regimet skulle bryte sammen. På den ene siden ser man for seg at millioner av nordkoreanske flyktninger vil strømme over grensa til Kina. På den annen side frykter man ei grense mot et forent Korea som er alliert med USA.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer