Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Kinas rolle i rakettstriden

Kina innflytelse over den uforutsigbare Kim Jong-un er begrenset.

UFORUTSIGBAR: Nord-Koreas leder Kim Jong-un.
UFORUTSIGBAR: Nord-Koreas leder Kim Jong-un. Vis mer
Meninger

På krisemøtet i FN sist helg slo et samlet sikkerhetsråd fast at Nord-Koreas rakettoppskyting er et brudd på fire FN-resolusjoner. Sikkerhetsrådet vil arbeide for å innføre raske og effektive straffetiltak mot landet. Rådet gjentok at det også vil komme med en reaksjon på atomprøvesprengningen Nord-Korea gjennomførte 6. januar i år. Det skal vedtas en ny resolusjon så fort som mulig, heter det. Spørsmålet alle stiller seg er nå er hva FN er i stand til å gjøre.

Både NATO, USA, Russland, Storbritannia, Japan og Frankrike kom med sterkt fordømmende uttalelser til Kim Jong-uns regime straks rakettoppskytingen ble kjent. Også Norge fordømte oppskytingen søndag. Kina uttrykte «beklagelse». I Vesten later det til å være forventninger om at Kina sitter på løsningen på problemet. Kina er Nord-Koreas eneste «venn», sies det. Sannheten er snarere at Kinas innflytelse over den uforutsigbare Kim Jong-un er begrenset. Oppfatningen blant Kinas ledere er at skjerpede straffereaksjoner vil redusere Kinas muligheter til å påvirke.

Hittil har Kina bare støttet sanksjoner som begrenser salg av militært utstyr og annen teknologi som bidrar til Nord-Koreas våpenopprustning. Kina leverer fortsatt olje og andre nødvendige varer til Nord-Korea. Kineserne holdning preges av en ikke urealistisk angst for hva som vil skje hvis det nordkoreanske regimet skulle bryte sammen. På den ene siden ser man for seg at millioner av nordkoreanske flyktninger vil strømme over grensa til Kina. På den annen side frykter man ei grense mot et forent Korea som er alliert med USA.

Sør-Korea og USA har varslet at deres felles vårlige militærøvelser kommer til å bli mer omfattende enn noensinne i år. De to landenes forhandlinger om å installere et amerikansk rakettskjold, et såkalt THAAD-system, i Sør-Korea, møter sterk kritikk i Kina. I Beijing ser man det styrkede amerikanske nærværet på Koreahalvøya i en større strategisk sammenheng. Kina er involvert i territoriale konflikter både i Øst-Kina-havet og Sør-Kina-havet. Flere av de mindre statene i området lener seg tungt på USA i striden med den regionale stormakten Kina. En mulig løsning på Korea-problemet må derfor sees i et større perspektiv. Det handler om Kinas ambisjoner for hele Øst-Asia. Og det handler om USAs alliansepartnere i Stillehavet. Nord-Korea kan neppe temmes før stormaktene USA og Kina kommer til enighet seg imellom om nødvendigheten av en fredelig utvikling i hele regionen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media