NY ORDNING:  Amazon vil nå betale selvpubliserende forfattere for antall sider som blir lest av bøkene deres på Kindle, ikke antall nedlastinger av boka. Foto: NTB Scanpix
NY ORDNING: Amazon vil nå betale selvpubliserende forfattere for antall sider som blir lest av bøkene deres på Kindle, ikke antall nedlastinger av boka. Foto: NTB ScanpixVis mer

Kindle vil betale forfattere mer om du leser ferdig boka

- Mer rettferdig fordeling.

(Dagbladet): Fra og med 1. juli vil Amazon innføre et nytt system for å betale selvpubliserende forfattere for e-bøker på Kindle. 

Tidligere har forfatterne fått betalt for antall nedlastninger av sine bøker, men nå vil Amazon heller betale disse forfatterne for antall sider av bøkene som blir lest av Kindle-brukere, skriver The Telegraph.

«Kindle Direct Publishing Select»- programmet gjør det mulig for forfattere å publisere bøkene sine på Kindle på egenhånd, så kan leserne videre «låne» disse bøkene fra Kindle-biblioteket.

Men nå kan denne ordningen altså bli langt mindre lønnsom for enkelte forfattere. Dersom man kun leser halve boka på Kindle, vil forfatteren av boka få halvparten så mye betalt, som om man leste hele boka. 

-Rettferdig fordeling Amazon mener dette er en mer rettferdig fordelingsordning, fordi det vil premiere forfattere som har skrevet lengre bøker. Med dagens ordning vil en bok på 100 sider få like godt betalt som en bok på 300 sider. 

- Vi har gjort denne endringen etter tilbakemeldinger fra forfattere som har bedt oss om en mer rettferdig fordeling basert på boklengde og hvor mye kundene leser, sier Amazon i en uttalelse, ifølge the Telegraph.

For å unngå at forfattere ser sitt snitt til å øke antall sider, ved å for eksempel ha større skriftstørrelse eller linjeavstand, har Amazon utviklet en funksjon som standardiserer slike forskjeller. 

Det er derimot ikke alle som mener den nye ordningen er like rettferdig. Flere forfattere reagerer mot Amazons løsning på Twitter. 

Misnøye på Twitter - Amazon skal betale forfattere for antall sider som blir lest på Kindle. Jeg vil ha samme ordning på restauranter - bare betale for så mye av burgeren man spiser, skriver journalist og forfatter Peter Maass på Twitter.  

Den prisbelønte forfatteren Hari Kunzro ser også ut til å være skeptisk til ordningen. 

- Nå vil Amazon bare betale forfattere for antall sider som blir lest. Føles som jeg har mest å vinne på å lære meg noe nytt, før kjøret begynner, skriver han på Twitter