KOMMENTARER

Mektige Li Zhanshu er i Norge

Kineserne kommer

Og hva vil deres skip være lastet med? Bortsett fra varer som er «Made in China»? Det er all grunn til å spørre - litt rødmende - skriver Morten Strand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det er nesten som et statsbesøk når Kinas nummer tre, presidenten i Den kinesiske folkekongressen, Li Zhanshu, er i Norge. Den mektige Li, som er en av president Xi Jinping aller nærmeste, er invitert av sine kolleger i Stortinget. Men han møter både statsminister Erna Solberg og er i audiens hos kong Harald på slottet, noe som strengt tatt er utenfor protokoll for et parlamentariker-besøk. Løperen som rulles ut for Li i Norge er knallrød. Rødmende av respekt og ærefrykt står det offisielle Norge på pinne for sin gjest. Den diplomatiske rundjulingen og økonomiske straffeeksersisen kongeriket fikk da Liu Xiaobo vant Nobels fredspris i 2010 er ikke glemt.

Kontrasten til knallrøde løpere og et vertskap, den gang lett rødmende av skam, kunne ikke vært større. For da den tibetanske lederen Dalai Lama var i Norge i april 2014 ble han smuglet inn bakdøra på Stortinget av noen menige representanter, etter at både regjeringen og presidentskapet i nasjonalforsamlingen nektet å ta imot ham. Noen rød løper på slottsbakken var selvsagt også utenkelig. Det offisielle Norge var presset i senk av Kina, som ser på Dalai Lama som en separatistisk folkefiende. Det var det strengt tatt grunn til å rødme litt av.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer