Kinesisk dataspill skal fronte sunne verdier

Barna skal lære «den gode vei».

(Dagbladet.no): De kinesiske myndighetene har i lang tid sett seg lei på at barnas sinn blir besudlet av dataspill.

Derfor har de nå tatt saken i egne hender, og skal utvikle et spill som introduserer kinesiske barn for en rekke helter basert på gode, gamle kinesiske verdier, skriver Seattle Times.

Spillet, som skal hete «Chinese Hero Registry», vil ikke by på klassiske elementer som skyting og denslags.

Redd gamle damer

En av rollene man får spille er for eksempel en typisk kommunistsoldat. Ettersom disse ifølge de kinesiske myndighetene mest av alt var kjent for å hjelpe andre, vil det også gjenspeiles i spillet:

Du får poeng for å stoppe slitte sokker (i store mengder), hjelpe gamle damer i ly for regnstormer, hindre folk i å spytte på fortauet - og spesielt når du mottar takkebrev for de gode handlingene.

Den virtuelle versjonen av et klassisk scenario fra kommunist-Kina er en del av de kinesiske myndighetenes planer om å «rense» internett for ulumskheter.

«Chinese Hero Registry» skal være et online rollespill, og det utvikles av Kinas største spillutvikler Shanda. Myndighetene er tungt inne på sponsorsiden.

Med dataspillet «Chinese Hero Registry» vil kinesiske myndigheter sette en stopper for det de mener er en negativ utvikling hos landets unge spillere.
Med dataspillet «Chinese Hero Registry» vil kinesiske myndigheter sette en stopper for det de mener er en negativ utvikling hos landets unge spillere. Vis mer

- Ikke attraktivt nok

De hundre kinesiske heltene i spillet vil imidlertid ikke være nok for å endre den voksende velkomsten til vestlige verdier i spill, mener flere.

- Problemet med dette spillet er at det ikke er attraktivt nok til å få barn til å gi spill på de gamle spillene, forteller Zhang Chunliang, en Beijing-basert lærer som har spesialisert seg på ungdom og nettavhengighet.

Han tviler ikke på at spillet er velmenende, men mener det ikke vil ha noe slagkraft:

- Det er som å si at vi har funnet opp en ny, økonomisk bil som er veldig liten og billig - og at ingen vil ha lyst til å kjøre en Mercedes etter det, forteller Chunliang til avisa.

Mange er avhengige

De mange forsøkene på å temme omfanget av utenlandske spill i Kina har ikke lykkes i noe særlig grad. Av de over hundre millioner nettbrukerne i Kina regner man med at rundt tjue millioner av disse spiller dataspill.

Mange av disse er unge - og urovekkende mange av disse lider av nettavhengighet eller er involvert i nettbasert kriminalitet, mener de kinesiske myndighetene.

Skaperne av «Chinese Hero Registry» vil derfor slå ned på de negative tendensene på hjemmebane, og introduserer de hundre kinesiske heltene over en tiårsperiode.

Først ut er fem historiske personligheter, blant dem en keiserlig evnukk som sies å ha oppdaget «den nye verdenen» før Columbus, en Ming-general som beseiret utenlandske angripere og en dommer som ikke lar seg bestikke.