Kinesisk film vant Gullbjørnen i Berlin

Film om kvinner på de mongolske steppene vant den gjeveste prisen.

Den kinesiske filmen «Tuyas ekteskap» ble lørdag kveld hedret med den gjeve Gullbjørnen under filmfestivalen i Berlin.

Filmen skildrer livet til en kvinne på de mongolske steppene og hennes kamp for å overleve en tøff hverdag.

Regissør Wang Quan’an sa i sin takketale at han ikke kunne tenke seg en bedre presang i forbindelse med den kinesiske nyttårsfeiringen.

– Da jeg begynte å lage film, sa læreren min at filmer skulle vise folks drømmer. Denne filmen gjorde at min drøm gikk i oppfyllelse, sa Wang.

I alt 22 filmer deltok i kampen om Gullbjørnen, og etter visningen forrige lørdag var det mange som gjettet på at prisen ville gå til det kinesiske dramaet.

Filmen viser hvilke store sosiale og økonomiske omveltninger kineserne har gått igjennom som følge av at folk har flyttet fra landsbygda til byene.

Nan Yu spiller Tuya, en kvinne som må velge mellom kjærligheten og sin families overlevelse på landsbygda.

Sølvbjørner

KINESER VANT GULLBJØRNEN: Regissør Wang Quan’an vant Gullbjørnen på filmfestivalen i Berlin, for filmen Tuyas ekteskap. Her sammen med hovedrolleinnhaver Nan Yu. Foto: Scanpix
KINESER VANT GULLBJØRNEN: Regissør Wang Quan’an vant Gullbjørnen på filmfestivalen i Berlin, for filmen Tuyas ekteskap. Her sammen med hovedrolleinnhaver Nan Yu. Foto: Scanpix Vis mer

Den prestisjetunge Sølvbjørnen gikk til regissøren Joseph Cedar fra Israel for filmen «Beaufort», som handler om den siste israelske militæravdelingen som var stasjonert sør i Libanon før tilbaketrekkingen i 2000.

Den argentinske skuespilleren Julio Chavez fikk Sølvbjørnen for beste skuespiller for sin innsats i filmen «The Other» fra Argentina, mens tyske Nina Hoss (31) fikk den tilsvarende prisen for beste kvinnelige skuespiller for sin rolle i dramaet «Yella».

– Jeg var sikker på at den skulle gå til Marianne Faithfull, sa en overrasket Hoss. Faithfull var favoritt til å vinne prisen for sin innsats i filmen «Irina Palm». Der spiller hun en godt voksen kvinne som begynner å arbeide som prostituert for å betale sykehusregningene til sitt barnebarn.

Hoss spiller på sin side en østtysk kvinne som flykter fra arbeidsledighet og et mislykket ekteskap for å starte et nytt liv i Vesten.

August fikk fredspris

Den danske regissøren Bille August kan reise hjem fra filmfestivalen i Berlin med minst to filmpriser i bagasjen for filmen «Goodbye Bafana». Den handler om Nelson Mandelas hvite fangevokter, og skildrer hvordan fangevokteren vender apartheid ryggen etter møtet med den svarte frihetshelten.

Tidligere i uka mottok Bille August prisen Cinema for Peace på en stjernespekket veldedighetsfest. Søndag blir han hedret med Berlin-festivalens fredspris på 5.000 euro (over 40.000 kroner), som deles ut av organisasjonen Internasjonale Leger mot Atomkrig (IPPNW) og Heinrich Böll-stiftelsen.

«Goodbye Bafana» var også med i kampen om Gullbjørnen og Sølvbjørnen, men fikk lunken kritikk av festivalens anmeldere og var derfor ikke blant favorittene.

– Lopez-flopp

Spesielt under årets filmfestival, den 57. i rekken, var det at en rekke filmer var regissert av skuespillere. Robert De Niro har regissert «The Good Shepherd», mens Clint Eastwood viste sin «Brev fra Iwo Jima». Antonio Banderas har regissert «Summer Rain», og Julie Delpy skapte begeistring med sin «Two Days in Paris».

Innslaget av asiatiske filmer har vært sterkt på årets festival. Den taiwanske regissøren Zero Chou vant festivalens homofilmpris for sin film «Spider Lilies», som er en kjærlighetshistorie mellom to jenter i internetts tid.

Men ikke alle filmene lyktes like godt under festivalen. Science-fiction-komedien «I’m a Cyborg, but That’s OK» av sørkoreaneren Park Chan-wook og «Bordertown», hvor Jennifer Lopez spiller en undersøkende journalist, var blant filmene som floppet, skriver nyhetsbyrået AFP.

Over 19.000 filmskapere og skuespillere fra 120 land deltok under filmfestivalen.

(NTB)