Kinesisk kulturoffensiv med bismak

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Økonomisk og politisk makt skal understøttes av såkalt «myk makt», og spille på den økende interessen for det kulturelle bakteppet for den formidable utviklingen. Dette passer godt inn i den kinesiske selvpålagte strategien om en «fredelig oppadstigning» på verdensarenaen, i motsetning til den blodbefengte historien i kjølvannet av tidligere og nåværende imperiemakters vekst.

Det viktigste instrumentet i denne nye kulturoffensiven er opprettelsen av såkalte Konfutse-institutter verden over. Det første ble opprettet i Seoul i 2004, og pr. i dag er det allerede opprettet 140 slike institutter i 52 land i alle fem verdensdeler. Det første – og til nå eneste i Norden – ble opprettet i Sverige i 2005, og kaller seg Nordisk Konfutse-institutt. Slike institutter skal drive kursvirksomhet med vekt på språk og kulturkunnskap, språktesting og faglig utveksling, og stille til rådighet penger, lærerkrefter, undervisningsmateriell og bøker.

Instituttene anvender den latiniserte formen Confucius på sine institutter, men på norsk er det hevd for å anvende formen Konfutse, som også ligger nærmere opp til den kinesiske uttalen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer