Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Kinesisk mobbing mot Sverige

Det er viktig at alle får vite om Gui Minhais sak, slik at vi kan stå sammen imot kinesisk propaganda og trusler mot ytringsfriheten og mot demokratiene her i Europa.

FORTSATT FENGSLET: Den svenske statsborgeren Gui Minhai (bildet til venstre på veggen) var en av flere bokhandlere og forleggere i Hong Kong som ble fengslet i 2015. Foto: AFP PHOTO / ANTHONY WALLACE
FORTSATT FENGSLET: Den svenske statsborgeren Gui Minhai (bildet til venstre på veggen) var en av flere bokhandlere og forleggere i Hong Kong som ble fengslet i 2015. Foto: AFP PHOTO / ANTHONY WALLACE Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kinas ambassade i Stockholm har igangsatt en ny kampanje med angrep på svenske nyhetsmedia og enkeltpersoner fordi de har tatt opp saken med Gui Minhai, den svenske forlegger og forfatter kidnappet av kinesiske agenter i 2015, som fortsatt er fengslet i Kina.

De seneste angrepene kom etter protesten i Stockholm den 13 juli, da Gui hadde vært fengslet ett tusen dager. Svenske forleggere, forfattere, og andre var samlet utenfor ambassaden for å kreve Guis frihet. Mange som deltok eller hadde underskrevet tidligere appeller har blevet kontaktet av ambassaden, som serverer baksnakking av Gui Minhai. Dette inkluderer meg -- som først blev kjent med Gui som en ung poet i Beijing i 80årene, da jeg arbeidet ved den svenske ambassaden.

Gui ble en måltavle i 2015, sammen med fire medarbeidere ved bokhandelen deres i Hong Kong. De hadde publisert bøker kritiske mot Kina som solgte glimrende til besøkende fra det kinesiske fastlandet, der disse bøker er totalforbudt. Alle fem «forsvant», og ble siden vist frem på kinesisk TV der de fremførte påtvungne «tilståelser». En av dem, Lam Wing-kee, lyktedes senere å flykte, og har gitt oss detaljerte vitneforklaringer om hvordan han ble kidnappet, mishandlet, truet, og tvunget til å delta i forestillingen. Mange andre kinesiske politiske fanger har blitt behandlet på samme måte -- advokaten Wang Yu har forklart at hun ikke hadde noe valg, da myndighetene truet hennes familie.

TV-«tilståelsene» har blitt fordømt verden over -- til og med av kinesiske dommere og jurister. Selv om noen media utenfor Kina har hatt vanskligheter med å gjennomskue den kinesiske propagandaen, er de fleste enige i, at «tilståelsene» er falske, og må ignoreres.

Selv-anklagelsene minner om Prosessen hos Kafka. De er designet for å distrahere oss fra de kinesiske myndighetenes virkelige begrunnelser: Gui's bokhandel og forlagsvirksomhet. Først gravde de frem en trafikkulykke fra 2003 (som allerede ble oppklart den gang), og nå kommer nye historier fra Guis tid i Sverige, og om at han har «spionert» på Kina -- mens han satt i kinesisk fengsel!

Sent i 2017 fortalte Kinas regjering Sverige at Gui var fri. Vår ambassade sendte to diplomater for å hente Gui, men da de nærmet sig Beijing ble toget stormet av sivilkledde politimen som igjen tok med seg Gui. To uker senere Gui blev vist frem på TV en tredje gang, og tvunget til å si at han var blitt brukt som en sjakkbrikke -- av Sverige (!). Den groteske manipuleringen av Gui gjør klart at en rettferdig prosess i Kina er utenkelig.

Gui er ikke en svensk-kinesisk dobbel statsborger, men bare svensk, og europeisk (EU). Sveriges riksdag, regjering, og den Europeiske Union har krevd hans frigivning: EU senest ved den årlige menneskerettsdialogen med Kina i juli måned 2018. På den svenske nasjonaldagen 5. juni publiserte 45 kulturelle og politiske personer en appell for Guis frigivning i mange svenske media, men fikk ingen respons fra Kina.

Den kinesiske ambassadens nye kampanje har fått stor oppmerksomhet i Sverige. De angrep Gui Minhai's tapre datter Angela sin artikkel i Dagens Nyheter om torturen i Kina som hennes far har utstått. De gir til og med Sveriges mest anerkjente nyhetsagentur, TT, forelesninger i objektivitet og presse-etikk! De vill få den svenske pressen å holde opp. De vill få oss til å tie.

Men i Sverige blir nå nye krav stilt på vår regjering å få stopp på denne slags udiplomatisk virksomhet. Mange i Sverige ønsker også en omvurdering av Sveriges og EUs Kina-politikk. Vi ser tydelig, at Kina er anti-demokratisk: de mange rapporter fra de nye konsentrasjonsleirene i Xinjiang understreker hva slags regime det dreier seg om. Det er åpenbart at vi nå må forsvare ikke bare våre felles statsborgeres frihet og sikkerhet, men også ytringsfriheten og de grunnleggende menneskerettighetene her hjemme. Det er viktig at alle får vite om Gui Minhais sak, slik at vi kan stå sammen imot kinesisk propaganda og trusler mot ytringsfriheten og mot demokratiene her i Europa.