Kinesisk opera-helvete

Elskovssyke spøkelseskvinner i historisk interessant drama fra 1600-tallets Kina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Kina er under hardt press. At det nettopp er en kvinnelig kinesisk ambassadør som smilende forsvarer massakrene i Tibet på norsk tv, er ingen selvfølge.

For bare noen århundrer siden ble kinesiske kvinner solgt som fisk, i sekker, for en kilopris langt under saltets verdi. I det samme landet som praktiserte den oversiviliserte barbarskikken med å snøre føttene til kvinner av en viss stand. En skikk som tvetydig nok både var tegn på ekstrem undertrykkelse, men også ble kvinners adelsmerke og sterkeste erotiske våpen.

Amerikaneren Lisa See, som har kinesiske aner, har gjort seg en forfatterkarriere på å utforske kvinnenes skjebne i Kina. Denne boka er lagt til det syttende århundre, i tiden etter Mingdynastiets fall. Tiåra som fulgte var svært kaotiske, og kvinnene opplevde paradoksalt nok en viss frihet. De lærte å lese og skrive, og tusenvis av kvinner skal ha fått sine skrifter og dikt utgitt.

Operaen «Peonpaviljongen» av Tang Xianzu ble skrevet i 1598. Det er en sentimental kjærlighetstragedie som skal ha hatt samme virkning som Goethes «Unge Werthers lidelse» og «Tatt av vinden». Den utløste en bølge av «elskovssyke» i Kina, der kvinner sultet seg til døde – i håp om at etterlivet ga dem en større frihet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer