VIRAL: Denne kinesiske Pappa-gris-videoen er sett 200 millioner ganger. Dette på tross av at kinesiske myndigheter gjorde det forbudt å sende den rosa grisen på tv, bare for ett år siden. Video: Alibaba Group / DagbladetVis merVis mer Vis mer

Peppa Gris

Kinesisk «Peppa Gris»-video har blitt sett 200 millioner ganger

Først prøvde de å forby Peppa. Nå trykker Kinas kommunistparti den tykke og glade grisen til sitt bryst.

I 2018 forbød Kinas kommunistparti Ole Brumm -filmen «Christopher Robin» etter en kontroversiell «meme» som sammenliknet den honningglade bamsen med president Xi Jinping.

Seinere samme år havnet den britiske tegnefilm-grisen Peppa Gris i hardt vær. Klipp med grisen ble blant annet forbudt på en populær kinesisk videokanal, etter anklager om at hun promoterte en farlig «gangster-attitude». Dette melder The Independent.

Men nå, rett før vi ifølge den kinesiske kalenderen går inn i grisens år, gjør kommunistpartiet helomvending, og trykker grisen til sitt bryst.

Ifølge Variety er det umulig å unngå Peppa i Kina. Shoppingsentre, nærbutikker og restauranter - overalt er den glade grisen å se. Nettbutikkene merker en markant økning i salg av grisekosedyr, og flere grisete filmer vil innta kinesiske kinosaler i løpet av året.

Én av dem er «Peppa Pig Celebrates Chinese New Year». Filmen er produsert av Entertainment One og Alibaba Pictures, og har kinesisk premiere 5. februar, dagen for den kinesiske nyttårsfeiringen.

Filmen får konkurranse fra hele tolv andre grisefilmer, deriblant «The Legend of Pig Warrior».

Peppa-ungdommen

Peppas popularitet som undergrunnsfenomen kan spores tilbake til den kinesiske TV-premieren i 2015, men det var først i 2017 at den rosa grisen virkelig fikk fotfeste.

Suksessen kom imidlertid ikke fra den tilsiktede målgruppen. Grisen ble et symbol for tenåringene i den såkalte «shehuiren»-subkulturen.

Ifølge nettstedet whatsonweibu.com, som skriver om sosiale medier i Kina, startet miljøet på kinesiske videoplattformer tilsvarende YouTube.

Peppa-bølgen skal ha startet da en livestreamer på video-appen viste fram en Peppa Gris-tatovering som dekket hele ryggen hans.

Snart gikk kinesiske tenåringer med Peppa-klokker, Peppa-T-skjorter, og lagde videoer der Peppa gjorde helt andre ting enn i den originale barneserien, som å gå med gullkjeder rundt halsen, eller røyke hasj.

For å motvirke trenden, slettet video-appen Douyin mer enn 30 000 Peppa-relaterte videoer.

- Peppa Gris' popularitet viser en nyskapende ånd, men kan også påvirke den yngre generasjonen negativt, skrev den statlig eide kinesiske avisa Global Times på lederplass.

Viral Peppa-video

Tidligere denne måneden ble en fem minutter lang promo-spillefilm, regissert av «Peppa»-regissør Zhang Dapeng, sluppet på Internett.

Videoen viser en bestefar som spør barnebarnet sitt hva han ønsker seg i nyttårsgave. «Peppa», svarer han, og bestefaren legger ut på en lang reise for å finne ut hva i all verden en Peppa er.

Videoen er ifølge Variety blitt sett mer enn 200 millioner ganger.

Den ender med oppfordringen: «På årets første dag, ikke ta imot gaver. Ta heller med hele familien og se Peppa på kino».

Videoen hylles av ingen ringere enn kommunistpartiets høyeste organ for intern kontroll, Sentralkommisjonen for disiplin-inspeksjon.

- Det er gjenklangen av den unikt kinesiske følelsen av å lengte etter å gjenforenes med familien sin som har gjort denne videoen til en hit, sier de til kinesiske People's Daily.

Med bakgrunn i kortfilmens suksess, annonserte California-selskapet STX Entertainment at de planlegger å distribuere den kinesiske Peppa-filmen i USA. Den vil vises på 65 amerikanske kinoer på den kinesiske nyttårsdagen.

Barneserien «Peppa Pig» hadde opprinnelig premiere på britiske Channel 5 i 2004.