FLOPPET: Med et budsjett på 100 millioner dollar hadde teamet bak den kinesiske filmen «Asura» nok håpet på mer enn 7,1 millioner dollar i billettinntekter i åpningshelga. Foto: Zhenjian Film Studio Vis mer

«Asura»

Kinesisk storfilm til 800 mill. endte som kalkun. Er trukket fra kino

Skylder på falsk anmelderslakt.

I 2016 skrev Hollywood Reporter om det som på det tidspunktet tegnet til å bli starten på en storslått fantasy-serie. Den kinesiske storproduksjonen «Asura», en fortelling som bygger på tibetansk mytologi, ble over lang tid promotert som Kinas dyreste filmproduksjon noen sinne.

Bak den kinesiskspråklige filmen står et internasjonalt team av Oscar-vinnende kostyme- og set-designere, blant annet Ngila Dickson, som designet kostymer til Peter Jacksons «Ringenes Herre»-trilogi.

Debutregissøren Peng Zhang har tidligere vært stuntkoordinator på Hollywood-storfilmer som «Ant-Man», «Scott Pilgrim vs. the World» og «Twilight»-filmene.

Filmen hadde et budsjett på over 100 millioner dollar (over 800 millioner kroner) - mer enn det dobbelte av det som er vanlig for selv de største kinesiske titlene. Den kinesiske blockbusteren «Wolf Warrior 2» ble til sammenligning produsert for 50 millioner dollar.

«Ringenes Herre»-sammenligningene satt løst, og mange så for seg at filmen ville bli starten på en tilsvarende fantasy-suksess for det kinesiske publikumet.

Slik ble det imidlertid ikke.

Flopp

Ifølge Hollywood Reporter tjente filmen nemlig «bare» inn 7,1 millioner dollar i løpet av åpningshelgen, og søndag går skaperne ut med en uttalelse om at filmen ville bli trukket fra markedet.

Uttalelsen tilbød ingen forklaring, men hovedprodusent Zhenjian Film Studio skal ifølge nettstedet Snip sagt følgende til den kinesiske nyhetssiden Sina:

- Denne avgjørensen skyldes ikke bare de dårlige billettinntektene. Vi planlegger å gjøre noen endringer i filmen og gi den ut på nytt.

Produksjonsteamet bak den påkostede filmen inkluderer blant annet Alibaba Pictures Group, Ningxia Film Group og ovenfornevnte Zhenjian Film Studio. De to sistnevnte står blant annet bak den svært populære filmserien «Painted Skin.»

Tenåringen Lei Wu spiller filmens helt, en ung gutt som må dra ut på en farefull ferd for å redde halvgudene når de trues av et kongerike fra en annen verden. Hong Kong-veteranene Tony Ka Fai Leung og Carina Lau figurerer også som mytiske halvguder.

Tittelen henspiller på Asura, en gruppe halvguder fra hinduistisk og buddhistisk mytologi.

Sabotasje

90 prosent av alle kinesiske kinobilletter kjøpes på nett. De to støste billettutsalgene er Alibaba-eide Tiao Piaopia, og Maoyan. Begge lar brukerne skrive anmeldelser for filmene de ser, og gi dem en poengsum på en skala fra 1 til 10.

Sidene viser også et gjennomsnitt av brukeranmeldelsene, tilsvarende amerikanske sider som Rotten Tomatoes. I tillegg finnes det sider som opererer uavhengig av billettsalget, kjent for å tiltrekke seg en hakket krassere anmelderskare.

Kinesiske filmstudioer har ved flere anledninger hevdet at billettinntektene har blitt skadet av falske slaktanmeldelser - eller at konkurrenter har kjøpt positiv omtale for egne filmer. Forfatterne av disse falske anmeldelsene er kjent på kinesisk som «shuijun», som direkte oversatt betyr «vannhær.» Navnet kommer av at selskaper angivelig betaler dem for å «oversvømme» nettet med falske anmeldelser.

- En skam for industrien

Produsentene bak Asura hevder nå å ha blitt utsatt for en spesielt ondsinnet «vannhær.»

I en melding på sosiale medier, hevdes det at de oppdaget et høyt antall Asura-anmeldelser som ga filmen 1 av 10 stjerner på siden Maoyan. Anmeldelsene var postet av «mistenkelige kontoer», og kom umiddelbart etter filmens utgivelse.

De påstår videre at det snart oppsto en påfallende skjevhet mellom filmens anmeldelser på nettstedet Maoyon, hvor den fikk et gjennomsnitt av 4,9 av 10 poeng, og Alibabas Tiao Piaopiao, hvor den fikk hele 8,4 av 10.

Produsentene kaller hendelsene «en skam for industrien».

Forbannet

Uttalelsen fortsetter med spørsmål rettet mot Maoyan vedørende sidens integritet, og hvorvidt de setter igang tiltak for å løse problemene. Den avsluttes avsluttes med med noen skoldende ord mot «vannhæren» selv:

- Den som står bak dette er skitten, dum og latterlig, står det ifølge Hollywood Reporter.

En alternativ teori er at filmens dårlige åpningstall skyldes usedvanlig sterk konkurranse. I løpet av «Asuras» åpningshelg, tjente blockbusteren «Dying to Survive» 69 millioner av totalt 366 millioner dollar, mens Jiang Wens lenge etterlengtede actionfilm «Hidden Man» dro inn 46,2 millioner. Begge er kritikerfavoritter, og har gjort det svært godt på de kinesiske anmeldersidene.