«King Creole»

En av Elvis\' beste filmer.

DVD: Elvis Presley som skuespiller? Han har vel ikke akkurat  det helt store rennoméet i filmbransjen. Men han manglet ikke  ambisjoner. Han lærte seg replikker fra filmene til sine  forbilder James Dean og Marlon Brando utenat og var en ivrig  kinogjenger livet ut.

Desto mer deprimerende var det at Elvis  først og fremst ble brukt som helt i filmer med idiotiske  klisjemanus.

I disse dager kommer en stor del av Elvis\' Hollywood-katalog  ut på DVD i Norge. Alt er ikke like håpløst. Filmer som «Blue  Hawaii» (1961), «Fun in Acapulco» (1963) eller «Viva Las  Vegas» (1964) er brukbare som musicals betraktet. Men selv om  Ursula Andress og Ann Margret kaster glans over de to siste av  disse, byr filmene i likhet med Elvis-filmer flest på store  prøvelser - hvis de da ikke betraktes som en slags kitchy  kalkun-pop art.

Et av unntakene - sammen med ikke nylanserte filmer som  «Flaming Star» (1960) og «Wild in the Country» (1961) - er  «King Creole» (1958). Film Noir-ekspert og  «Casablanca»-regissør Michael Curtiz får makismalt ut av den  unge Elvis, der han rives mellom tvilsomme nattklubbeiere, en  lys og en mørk kvinne og en bekymret far (Walter Matthau!) i  New Orleans.

Historien er bygd på romanen «A Stone for Danny  Fisher» av Edna Ferber, som også skrev romanen bak James  Dean-filmen «Giganten». Fortellingen om den unge, trassige,  opprørske og lidenskaplige sangeren Danny Fisher er fanget inn  i kontrastfyllte svart/hvitt-bilder. Soundtracket har et av  Elvis\' beste film-låtvalg, med perler som «King Creole», «New  Orleans» og «Trouble». Filmen er et musikalsk noir-drama, en  light-utgave av et Tennessee Williams-stykke - fullt av løfter  om Elvis\' skuespiller-talent som dessverre aldri ble innfridd.