Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

«Kings Bay»s klisjespekkede manus er en perfekt illustrasjon av hvordan film i dag tenkes og skapes i Norge

Dagens norske modell for å lage, vise og diskutere film har spilt fallitt. Et seminar i Tromsø, en kino i Oslo og en skole i Lofoten viser veien videre.

FILMDIAGNOSE: «Kings Bay» er en perfekt illustrasjon av hvordan film i dag tenkes og skapes 
i Norge, en film blottet for stil, som nedgraderer bildets rolle til å være en ren formidler av 
manusets meningsinnhold, og som mest av alt framstår som en middelmådig tv-serie klippet ned til 
spillefilmlengde, skriver vår filmanmelder Aksel Kielland. Foto: MARIUS FISKUM/FILMWEB
FILMDIAGNOSE: «Kings Bay» er en perfekt illustrasjon av hvordan film i dag tenkes og skapes i Norge, en film blottet for stil, som nedgraderer bildets rolle til å være en ren formidler av manusets meningsinnhold, og som mest av alt framstår som en middelmådig tv-serie klippet ned til spillefilmlengde, skriver vår filmanmelder Aksel Kielland. Foto: MARIUS FISKUM/FILMWEB Vis mer

Under filmfestivalen i Tromsø tidligere i år deltok undertegnede på et seminar i regi av Nordland kunst- og filmfagskole og Kunstakademiet i Tromsø med tittelen «Samtaler om den nye filmen». Det arrangeres en rekke slike seminarer på filmfeltet, og som i andre bransjer går de fleste av dem ut på at et antall mennesker sitter i et rom og resirkulerer «nye» ideer helt til tilstrekkelig mange av deltakerne blir såpass tissetrengte eller rastløse at forsamlingen antar den har kommet fram til noe, og møtet heves.

Samlingen i Tromsø var derimot noe såpass sjeldent som et seminar som føltes genuint viktig – som starten på noe nytt snarere enn bare nok en samtale om det.

Klisjespekket

Målet med arrangementet var å utforske mulighetene for å lage, distribuere og diskutere en annen type film enn den som i dag støttes av Norsk filminstitutt, vises på norske kinoer og omtales i avisenes filmanmeldelser. Behovet for bredere horisonter på filmfeltet har vært et tema i godt og vel ti år, den store forskjellen var at på seminaret i Tromsø var det ingen som hadde noen illusjoner om at dagens norske modell for produksjon, distribusjon og forståelse av film fungerer noe i nærheten av tilfredsstillende.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

1 MÅNED*

PRØV PLUSS FOR 1 KRONE

1 kr

(0,03 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED* 1 kr for første måned. 0,03 kr per dag.

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinærpris (99,-/mnd). Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr for 3 måneder. 2,77 kr per dag.

*Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (249kr/kvartal) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

6 MÅNEDER**

KUN 30 KR/MND- 60% rabatt

180 kr

(1 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER**

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER** 180 kr for et halvt år. 1 kr per dag.

*Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (449kr/6mnd) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinærpris (99kr/måned) Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • **Abonnementet fornyes automatisk til ordinærpris (449kr/6mnd) Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?