IDIOTI: - Verdens største idioti. Det er naivt å tro at et salg ikke vil gå ut over kulturtilbudet, sier regissør Hans Petter Moland.

Foto: Erling Hægeland / Dagbladet
IDIOTI: - Verdens største idioti. Det er naivt å tro at et salg ikke vil gå ut over kulturtilbudet, sier regissør Hans Petter Moland. Foto: Erling Hægeland / Dagbladet Vis mer

Kino-Norge skjelver for onsdag den 13.

Oslokinoen går med millionoverskudd. Likevel vil byrådet selge. - Idioti, sier bransjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert


I morgen skal Byrådet avgjøre skjebnen til Oslo Kinematografer, som har vært i kommunal eie i 86 år.

Går det som det borgerlige byrådet vil, blir kinoen overdratt kommersielle krefter som heller ser på bunnlinja enn kvalitet og mangfold.

- Det må ikke skje. Kinodrift er et kommunalt anliggende. Det hander om kunst og kultur, sier regissør Pål Sletaune til Dagbladet.

Han er en av svært mange film- og kulturfolk som er sterkt kritisk til et mulig salg.

Vil påvirke politikerne I går kveld var en rekke filmfolk til stede i bystyresalen og overvar kulturkomiteens hastemøte.

- Vi gjør alt for å påvirke politikerne, og vil forsikre oss om at de forstår rekkevidden av hva de vurderer å gjøre, sier regissør Eva Dahr.

SKRMMENDE:  Vibeke Løkkeberg. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SKRMMENDE: Vibeke Løkkeberg. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Pål Sletaune mener at et eventuelt salg handler om mye mer enn hvem som driver kinoen og at tilbudet av bredde- og kunstfilm blir dårligere.

Dårligere kår - At vi har en så god kino som den kommunale driften i Oslo, betyr mye for hele det norske filmmiljøet, sier Sletaune.

Han karakteriserer Oslo som en middel til dårlig kulturby, bortsett fra kinodriften - som Sletaune mener holder høyt underholdningsmessig og kunstnerisk nivå.

- Det sier seg selv at kunstfilmer og smalere filmer får dårligere kår. En kommersiell aktør skal tjene penger og har andre hensyn å ta enn en kommune, sier Sletaune.

Han ramser om kredible og smale filmregissører som han selv har fulgt i Oslo gjennom mange år: Fassbinder, Tarkovskij, Haneke og Almodóvar.

SF og Olav Thon Det er en stor uro for hva som kan skje i hele Film-Norge, og bransjen håper nå at politikerne tar til vett.

- Det er en bred front mot forslaget om salg. Det gjelder ikke bare filmfolk, men alle kulturarbeidere sier Sletaune.

Kinosalget

• Byrådet ønsker å selge kinodriften i Oslo.

• Oslo Kinematografer ble etablert i 1926 som et helkommunalt selskap.

• Både Olav Thon Gruppen og den svenske kinogiganten SF er potensielle kjøpere.

• Filmfolk og kulturarbeidere frykter for en kommersialiseringen vil gå ut over filmmangfoldet.

• Onsdag 13. juni skal byrådet avgjøre kinoens videre skjebne.

Både SF Norge, som er store på kinodrift i Sverige og Danmark - og Olav Thon Gruppen, som bl.a. driver Ski Kino, er aktuelle kjøpere av Oslo Kinematografer.

Verdens største idioti Vibeke Løkkeberg, regissør:

- De mulige kjøperne av Oslo kino er finansfolk som ikke har overordnede kulturinteresser. Jeg er redd for at smale filmer får vanskelige kår. Blir oslokinoen solgt, er jeg redd vi er ute å kjøre. Det blir et stort tap.

Erik Poppe, regissør:

- Opprørende og urovekkende. Mine kolleger i utlandet er misunnelige på norsk kommunal kinodrift. Et salg vil føre til et langt dårligere tilbud. Siden Oslokinoen eier kinoer i flere andre byer, vil det få stor negativ betydning. Hvorfor vil kommunen selge? Kinoen er veldrevet og går med overskudd.

Hans Petter Moland, regissør:

OPPRØRENDE: Erik Poppe.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
OPPRØRENDE: Erik Poppe. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Verdens største idioti. Norge har, ved siden av Paris, verdens beste kinotilbud. Dersom SF eller andre produsenter skal stå for kinodriften kan du bare se hvordan det er i Stockholm. Det er naivt å tro at et salg ikke vil gå ut over kulturtilbudet.

KULTURVANDALISME:  Pål Sletaune.  Foto: Anders Grønneberg
KULTURVANDALISME: Pål Sletaune. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer