Disney+:

Kinobransjen fortviler over Disney

Disneys lanserer flere nye filmer samtidig på kino og Disney+. Krise for kinoene, mener bransjen.

FILMNEKT: Disneys nye film Black Widow skal lanseres eksklusivt på Disney+. Norske kinoer fortviler over at flere filmer ikke får eksklusivitet på kinolerretet. Foto: NTB/AP.
FILMNEKT: Disneys nye film Black Widow skal lanseres eksklusivt på Disney+. Norske kinoer fortviler over at flere filmer ikke får eksklusivitet på kinolerretet. Foto: NTB/AP. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kinoer over hele landet ser seg nødt til å forandre sin forretningsmodell etter at Disney lanserer flere av sine nye filmer både på kino og Disney+.

Under pandemien har kinoens eksklusive lanseringsvindu blitt mindre. I noen tilfeller er det blitt helt borte. I Norge har kinovinduet vært rundt tre måneder. Det vil si at kinoene i denne perioden har hatt enerett på å vise filmen. Disneys lanseringsstrategi kan derfor utgjøre en stor trussel for kinoer.

Christin Berg i Nordisk Film sier at det ikke er tvil om at kinovinduet er under press.

- Kinobransjens kinovindu vil på sikt endre seg, det vil si den tiden filmen vises eksklusivt på kino før den lanseres på en eller annen strømmetjeneste. Det er store diskusjoner i hele verden vedrørende dette nå, og hvordan bildet til slutt blir seende ut, er ennå litt uklart, sier Berg til Dagbladet.

- Vil overleve

Berg tror derimot at det skal mye til før kinogåing vil dø ut.

- Alle vil at kinoene skal overleve. Folk er lei av å være hjemme og er klare for å gjøre ting i fellesskap igjen. Men, vi er avhengige av å ha filmer å vise, filmer som oppleves viktige å se på et stort lerret. Det er viktig for kinoene å ha en eksklusivitet før den kan ses hjemme i stua.

Hun mener norske kinoer vil bli nødt til å endre sine forretningsmodeller.

- Det er enormt kostbart å produsere en film og det gir ikke mening om filmen ikke skal vises i sitt rette element, på et stort lerret. Inntektene som kommer fra kinoene er avgjørende for at bransjen skal være bærekraftig. Vi er rett og slett avhengige av hverandre og det er avgjørende at bransjen kommer fram til en forretningsmodell som fungerer for alle parter, sier Berg.

- Kinobransjen på sin side er også nødt til å tilpasse seg publikums ønsker, særlig ungdommen. Det blir viktigere å sette filmen inn i en sammenheng, og å kunne tilby ulik atmosfære rundt kinoopplevelsen, fortsetter hun.

- En trussel

Torsdag kom nyheten om at også Marvel-filmen «Black Widow» slippes rett på Disney+. Det samme skjedde da familiefilmen «Raya and the Last Dragon» ble sluppet på kino i Norge, og Disney samtidig under det de kaller premier access. Det vil si at du må betale ekstra for å se filmen.

VIST SAMTIDIG: Disney-filmen «Raya and the Last Dragon» ble sluppet på kino og Disney+ samtidig. I det lange løp kan det få store konsekvenser for kinoene. Foto: NTB/Disney+ via AP)
VIST SAMTIDIG: Disney-filmen «Raya and the Last Dragon» ble sluppet på kino og Disney+ samtidig. I det lange løp kan det få store konsekvenser for kinoene. Foto: NTB/Disney+ via AP) Vis mer

- Det er helt klart en trussel. Det har vært en tradisjon at nye filmer kommer på kino først. Vi betaler en leie for vise filmene, og det har vært regulert slik at man har betalt en høyere sum for et eksklusivt lanseringsvindu. Dette vinduet har blitt snevret inn. Men nå går Disney så langt som å slippe filmene samtidig som de går på kino. Disney sa de skulle ta vare på kinoene, men er de første til å bryte dette løftet, sier Guttorm Pettersen i selskapet Film og Kino.

Filmnekt

- Hva kan kinoene gjøre for å imøtekomme denne utviklinga?

- Ikke noe annet enn å forhandle og innføre filmnekt, det vil si at man ikke viser filmen fordi den går parallelt eller raskt til strømmetjenester. Men jeg er ikke veldig redd for at kinobesøket på sikt skal lide. Kinoopplevelsen er slitesterk, svarer Pettersen.

FILMENTK: Guttorm Pettersen i Film og Kino mener kinoene må i forhandlinger med disse og eventuelt innføre filmnekt. Foto: Film og Kino.
FILMENTK: Guttorm Pettersen i Film og Kino mener kinoene må i forhandlinger med disse og eventuelt innføre filmnekt. Foto: Film og Kino. Vis mer

Blant dem som går inn for filmnekt er Nordisk Film.

- «Black Widow» vil nok ikke settes opp hos oss om Disney ikke vil diskutere de økonomiske betingelsene, skriver NFK i en SMS til Dagbladet.

DROPPET: Hovedkarakter Joe Gardner, med Jamie Foxx's stemme, blir ikke å se på kino. Vis mer

Svarer ikke

I en e-post til Dagbladet skriver Disney at de ikke kan kommentere saken. Konsernsjef i Disney, Bob Chapek, har derimot sagt at kinogåing vil bli forandret for alltid.

- Forbrukerne er enda mer utålmodige enn før, siden de har levd med luksusen av å kunne se alt hjemme i sin egen stue i et helt år. Jeg tror ikke den utålmodigheten kommer til å forandre seg. Vi ønsker ikke å spenne bein på kinoene, men gamlemåten hvor en film ble vist bare på kino og ikke var tilgjengelig for hjemmetitting funker ikke lengre, sa Chapek til Bloomberg.

FOLKETOMT: Disneys konsersjef mener at kinogåing aldri vil bli det samme, og at flere kommer til å foretrekke filmtitting hjemme. Her fra en kinopremiere i Los Angeles rett etter at byen fikk åpne sine kinoer igjen. Foto: NTB/Shutterstock.
FOLKETOMT: Disneys konsersjef mener at kinogåing aldri vil bli det samme, og at flere kommer til å foretrekke filmtitting hjemme. Her fra en kinopremiere i Los Angeles rett etter at byen fikk åpne sine kinoer igjen. Foto: NTB/Shutterstock. Vis mer

Disney hadde den største markedsandelen av en hvilken som helst filmdistributør i 2019, før covid-19-krisen tvang kinoer rundt om i verden til å stenge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer