Disney+:

Kinobransjen fortviler over Disney

Disneys lanserer flere nye filmer samtidig på kino og Disney+. Krise for kinoene, mener bransjen.

FILMNEKT: Disneys nye film Black Widow skal lanseres eksklusivt på Disney+. Norske kinoer fortviler over at flere filmer ikke får eksklusivitet på kinolerretet. Foto: NTB/AP.
FILMNEKT: Disneys nye film Black Widow skal lanseres eksklusivt på Disney+. Norske kinoer fortviler over at flere filmer ikke får eksklusivitet på kinolerretet. Foto: NTB/AP. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kinoer over hele landet ser seg nødt til å forandre sin forretningsmodell etter at Disney lanserer flere av sine nye filmer både på kino og Disney+.

Under pandemien har kinoens eksklusive lanseringsvindu blitt mindre. I noen tilfeller er det blitt helt borte. I Norge har kinovinduet vært rundt tre måneder. Det vil si at kinoene i denne perioden har hatt enerett på å vise filmen. Disneys lanseringsstrategi kan derfor utgjøre en stor trussel for kinoer.

Christin Berg i Nordisk Film sier at det ikke er tvil om at kinovinduet er under press.

- Kinobransjens kinovindu vil på sikt endre seg, det vil si den tiden filmen vises eksklusivt på kino før den lanseres på en eller annen strømmetjeneste. Det er store diskusjoner i hele verden vedrørende dette nå, og hvordan bildet til slutt blir seende ut, er ennå litt uklart, sier Berg til Dagbladet.

- Vil overleve

Berg tror derimot at det skal mye til før kinogåing vil dø ut.

- Alle vil at kinoene skal overleve. Folk er lei av å være hjemme og er klare for å gjøre ting i fellesskap igjen. Men, vi er avhengige av å ha filmer å vise, filmer som oppleves viktige å se på et stort lerret. Det er viktig for kinoene å ha en eksklusivitet før den kan ses hjemme i stua.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.