Disney+:

Kinobransjen fortviler over Disney

Disneys lanserer flere nye filmer samtidig på kino og Disney+. Krise for kinoene, mener bransjen.

FILMNEKT: Disneys nye film Black Widow skal lanseres eksklusivt på Disney+. Norske kinoer fortviler over at flere filmer ikke får eksklusivitet på kinolerretet. Foto: NTB/AP.
FILMNEKT: Disneys nye film Black Widow skal lanseres eksklusivt på Disney+. Norske kinoer fortviler over at flere filmer ikke får eksklusivitet på kinolerretet. Foto: NTB/AP. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kinoer over hele landet ser seg nødt til å forandre sin forretningsmodell etter at Disney lanserer flere av sine nye filmer både på kino og Disney+.

Under pandemien har kinoens eksklusive lanseringsvindu blitt mindre. I noen tilfeller er det blitt helt borte. I Norge har kinovinduet vært rundt tre måneder. Det vil si at kinoene i denne perioden har hatt enerett på å vise filmen. Disneys lanseringsstrategi kan derfor utgjøre en stor trussel for kinoer.

Christin Berg i Nordisk Film sier at det ikke er tvil om at kinovinduet er under press.

- Kinobransjens kinovindu vil på sikt endre seg, det vil si den tiden filmen vises eksklusivt på kino før den lanseres på en eller annen strømmetjeneste. Det er store diskusjoner i hele verden vedrørende dette nå, og hvordan bildet til slutt blir seende ut, er ennå litt uklart, sier Berg til Dagbladet.

- Vil overleve

Berg tror derimot at det skal mye til før kinogåing vil dø ut.

- Alle vil at kinoene skal overleve. Folk er lei av å være hjemme og er klare for å gjøre ting i fellesskap igjen. Men, vi er avhengige av å ha filmer å vise, filmer som oppleves viktige å se på et stort lerret. Det er viktig for kinoene å ha en eksklusivitet før den kan ses hjemme i stua.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer