Kinokrig

Oslos kinodirektør vil ha tegnefilmen «Kirikou og trollkvinnen» for seg selv. Det irriterer vettet av Robert Chr. Johnsen i den private Kino 1 i nabokommunen Bærum: - Hun bryter bransjens prinsipper, sier han.

Hovedstadens kinodirektør, Ingeborg Moræus Hanssen, nekter å sette opp filmen «Kirikou og trollkvinnen» i en stor kinosal hvis Kino 1 også får vise filmen.

Private Kino 1 har på litt over et år blitt en kraftig konkurrent til Oslo-kinoene.

- De har tatt fra oss. Nå tar vi fra dem. Dette kalles konkurranse, sier Moræus Hanssen.

I kinobransjen sies det at hennes ord er lov. I alle fall har filmens importør Arild Frøyseth i selskapet Fidalgo rettet seg etter dem.

Bare sedvane

- Jeg har sagt at vi vil ha filmen i Saga 1 hvis vi får forrett på den. Å sette opp en fransk animasjonsfilm i en slik sal er en storsatsing, og da kan ikke filmen gå andre steder i vårt nærområde, sier Moræus Hanssen.

Og importør Frøyseth har sagt at han ikke vil gi «Kirikou og trollkvinnen» til Johnsens Kino 1 før én uke etter Oslo-premieren.

- Vår kino er landets femte største, og bransjereglene går ut på at de største kinoene får nye filmer først. Denne filmen skal sendes ut i 15 kopier, og da skal vi ha den, sier Johnsen.

- Det er snakk om sedvane og ikke noen nedskrevne regler. Filmen er min vare, og jeg gjør med den som jeg vil, sier Frøyseth.

Støtte

Etter det Dagbladet erfarer, har Johnsen støtte i kinobransjens fellesorganisasjon Film&Kino. Dette skyldes ikke minst det faktum at Fidalgo har fått 200000 kroner i støtte fra Norsk Kino- og Filmfond til import av «Kirikou og trollkvinnen».

- Vi bidrar til dette fondet, og da skal vi få de filmene det støtter. Det er i alle fall ikke Ingeborg Moræus Hanssen som skal bestemme hvem som skal vise filmer her i landet, sier Johnsen.

  • «Kirikou og trollkvinnen» har premiere 16. juli i Oslo, Bergen, Trondheim og 12 andre steder. Men foreløpig ikke i Sandvika i Bærum, altså.