Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Odeon kino

Kinokrigen: Nykommer forsyner seg grovt

Odeon kino har tatt en markedsandel på nesten 30 prosent siden åpningen.

PÅ INNSIDEN: Bli med inn i Norges helt nye og eneste IMAX-sal. Her kan du få en viss følelse av hvordan det er å sitte i en av stolene, og se deg rundt. På skjermen vises noen sekunder av traileren til Jurrasic World: Fallen Kingdom. Obs: Vær oppmerksom på at 360-kameraet vrenger bildet ganske kraftig. Lerretet er en god del større i virkelighete... Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nye Odeon kino i Oslo har solgt 46 222 billetter siden åpningen 22. mars, får Dagbladet opplyst av kommersiell direktør i SF Kino, Jon Einar Sivertsen. 17 775 av disse har vært IMAX-billetter.

Etter nesten fire uker i drift har dermed Odeon tatt et saftig jafs av hovedstadens kinomarked, og har en total markedsandel på 27 prosent.

Konkurrenten Nordisk Film Kino, som eier kinoene Gimle, Saga, Klingenberg, Ringen og flaggskipet Colosseum, har altså fått knallhard konkurranse.

neste IMAX-storfilm ut: Denne traileren for Marvel Studios «Avengers: Infinity War» kan man se forskjellen på en vanlig skjerm, og IMAX-skjerm. Filmen har premiere på det norske IMAX-lerretet 24. april. Video: IMAX Vis mer Vis mer Vis me... Vis mer

Totalt har 123 232 besøkt kinoene til Nordisk Film siden 22. mars, ifølge tall fra selskapets administrerende direktør, Jannicke Haugen. Men til tross for mange velger nye Odeon, har effekten vært begrenset, mener hun.

- Effekten så langt har vært at Odeon først og fremst har bidratt til en økning i totalbesøket for Oslo, så effekten på våre kinoer har vært begrenset. Men det er klart, vi følger situasjonen med argusøyne og får mye positiv energi av den nye konkurransen.

- Forbrukerne kan juble

Nordisk Film tok sine forholdsregler i forkant av Odeons åpning. De rustet seg for kappløpet ved å pusse opp Colosseum kino og totalrenovere storsalen. De rigget seg også for kampen om kinopublikumet ved å installere et seteristende 4DX-system og å åpne luksussalen Supreme på Ringen kino.

LUKSUS: Luksussetene på Odeon har og beinplass, justerbar varme, muligheter for å lade opp mobilen, samt elektrisk justering av rygg- og beinstøtte. Foto: Endre Vellene
LUKSUS: Luksussetene på Odeon har og beinplass, justerbar varme, muligheter for å lade opp mobilen, samt elektrisk justering av rygg- og beinstøtte. Foto: Endre Vellene Vis mer

John Berge er redaktør i kinobransjens fagblad, Kinomagasinet. Han tror ikke Odeon kino er en trussel for, eller bekymrer konkurrenten.

- Jeg tror at markedet på sikt blir utvidet, og at enda flere vil gå på kino. Samtidig vil nok Nordisk Film Kino merke noe lavere besøkstall, spesielt til flaggskipet, Colosseum, og Odeons nærmeste nabokino, Ringen kino, sier Berge til Dagbladet.

- De som kan juble, er forbrukerne. Konkurranse er bra fordi da blir flere tilbud som gjør de ulike kinoene attraktive, fortsetter han.

- Kostbart

Odeons trekkplaster er IMAX-salen, men tilbudet er også dyrere enn vanlig kino. Dagbladet har tidligere skrevet om hvordan en familie på fire må ut med 900 kroner bare for kinobillettene.

- Det er kostbart, selv etter norsk standard, men jeg tror mange vil tenke på det som «one night only», litt som å ta med partneren ut på restaurant. Så spørs det hvor mange som blir repeterende kunder, men for de «cinefile» blir det viktig å se en ekte IMAX-film akkurat i den salen. Jeg tror folk er villig til å reise både én og to timer til kinoen, mener Berge.

Kommer flere kinoer

Administrerende direktør i Nordisk Film Kino, Jannicke Haugen, forteller at Colosseum er viktig for selskapet.

- Etter oppussingen leverer den det ypperste innen lyd, bilde og komfort. Og ikke minst har vi tatt i bruk kuppelen til visning av helt spektakulære show før forestillingene. Er man ute etter en unik kinoopplevelse er virkelig Colosseum 1 stedet å dra. Du finner ikke maken noe sted i verden, sier Haugen.

Det etableres flere kinoer i Oslo, som vil spisse konkurransen ytterligere. Vega Teater, Film fra Sør og Arthaus-stiftelsen åpner etter planen Vega Scene i november med teatersal, debattsal og tre kinosaler.

Filmregissør og utelivsgründer Jan Vardøen har kjøpt ærverdige Frogner kino, og er nå i prosessen med å restaurere den til fordums prakt, slik lokalene framsto i 1926.

- Planlagt åpning er høsten 2018, forteller Vardøen, som avslutter samtalen for å rive og hamre videre i de gamle kulturlokalene i Frognerveien.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!