Kinothriller i Oslo

Kulturbyråden i Oslo, Kjell Veivåg (V), sparker i dag styret i Oslo Kinematografer. Han kan ikke leve med at det sa nei til planen om salg av Norges største kinobedrift til private aktører. - Litt vel dramatisk, sier kinodirektør Ingeborg Moræus Hanssen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ingeborg Moræus Hanssen er langt unna bråket om sin egen bedrift når Dagbladet snakker med henne. På filmfestival i Venezia, der hun i går spiste middag med Unni Straume, er det med bekymring hun ser politikerne krangle om framtida til Norges største kinobedrift. Bakgrunnen er at politikerne ønsker å selge til private aktører.

Frykter kommers

- Jeg er, som jeg alltid har vært, bekymret for hva som vil skje i framtida med Oslo Kinematografer og den kulturarven vi har. Jeg har alltid fryktet de kommersielle aktørene. Å sparke styret på denne måten er litt vel dramatisk, sier hun.

Ellers er det ikke så mye hun vil si om sin egen situasjon, ei heller om hun til sjuende og sist frykter hva som vil skje med hennes egen stilling.

- Jeg får vurdere situasjonen når jeg kommer hjem i morgen, men debatten er viktig, sier Moræus Hanssen.

- Alltid dramatisk

- Der er alltid dramatisk å skifte ut et styre i en bedrift. Men det er ikke mulig å samarbeide med et styre som opptrer politisk og ikke forretningsmessig, sier byråd Kjell Veivåg.

I dag avholder han ekstraordinær generalforsamling, og styret vil få beskjed om å gå. Veivåg har allerede nye navn på styremedlemmer klare.

- Men det sier jeg ikke nå, sa han seint i går kveld.

Strid om aksjesalg

Oslo kommune skal selge aksjene i Oslo Kinematografer (OK) til private aktører. Men det strides om hvor mye som skal selges. Mandag sa flertallet i styret i OK nei til et salgsprospekt. Styret har hittil bestått av en rekke Oslo-politikere samt representanter for de ansatte. Styrets nestleder, Ivar Christiansen (Ap), fikk med seg et flertall som stemte imot planene om nedsalg. Han mener byrådet ønsker å selge mer enn de 66 prosentene av aksjene som tidligere er satt som en øvre grense. Styrets leder, Jon Lyng (H), og Frp's Chim Kjølner var de eneste som stemte i samsvar med Veivågs ønske.

- Politisk jordskjelv

- Vi må ha et styre som kan medvirke i prosessen slik vi legger den opp. Slik styret har stilt seg, blir det umulig å samarbeide, sier Veivåg.

Før beslutningen om en ekstraordinær generalforsamling ble tatt i går kveld, var Ivar Christiansen likevel forberedt på hva som kunne komme:

- Som generalforsamling har han alle fullmakter til å kaste styret. Men han vil være veldig dum hvis han gjør det. Da vil han skape et lite politisk jordskjelv, sier Christiansen.

Se også leder side 3

BEKYMRET: Ingeborg Moræus Hanssen, kinosjef i Oslo, frykter framtida dersom de kommersielle aktørene truer det kulturelle mangfoldet som i dag eksisterer i Oslos kinosaler.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer