2.01.39: Eliud Kipchoge er mennesket som truer totimersgrensa. (AP Photo/Markus Schreiber)
2.01.39: Eliud Kipchoge er mennesket som truer totimersgrensa. (AP Photo/Markus Schreiber)Vis mer

Kipchoge viser at det umulige kan bli mulig

Så raskt løper han.

Meninger

Så raskt løp uovervinnelige Eliud Kipchoge søndag, at han knuste verdensrekorden på maraton med utrolige ett minutt og 18 sekunder. Med tida 2.01.39 befestet han Berlin som verdens raskeste maratonløype og seg selv som tidenes raskeste mann.

Så raskt er dette at de fleste tredemøller ikke går så fort. De kan stort sett stilles opp til 18 eller 20 kilometer i timen. Kipchoge løp med en snittfart på 20,8 kilometer.

Det er så fort at det utgjør 2 minutter og 53 sekunder per kilometer. 8 minutter og 39 sekunder på tre kilometer. Igjen og igjen. I 42 195 meter.

Så raskt er dette at Kipchoge er raskere på 3000 meter enn Petter Northug.

Så raskt løp Kipchoge at bare to nordmenn i år har løpt like raskt på 10 000 meter som han gjorde på den første mila – av fire. 29 minutter og ett sekund er omtrent dobbelt så fort som vanlige joggere løper på den distansen.

Så raskt som Kipchoge løper, er det mulig å se for seg at han også blir det første mennesket som bryter den magiske totimers grensa. I fjor løp han maraton på 2 timer og 25 sekunder, i et Nike-rigget løp på bane. Fordi 18 såkalte harer byttet på å løpe sammen med ham, er tida ikke godkjent rekord. Men den viser at det umulige kan bli mulig.

Så raskt løper Kipchoge, at han ikke har tid til mye annet. Hans motto er: «Lev enkelt, tren hardt og lev et ærlig liv. Da er du fri.»

For oss vanlige dødelige, handler frihet også om å leve litt mer enn man har tid til hvis man skal løpe mellom 176 og 190 kilometer hver eneste uke. Det handler blant annet om det Andreas Hompland kaller sitt alkoholproblem: at løpingen kommer i veien for drikkingen og røykingen.

Så raskt løper Kipchoge, at vi andre kan la oss imponere. Men jammen er det inspirerende også, for alle vanlige mosjonister som kan legge oss i feltene lengst bak 33-åringen.

Så sakte at det ikke er snakk om noen konkurranse.