Kiri tilbake til røttene

LONDON (Dagbladet): Kiri Te Kanawa er klar for et nytt millennium. Med sin nye plate «Maori Songs» bruker sopranen fra New Zealand sitt lands musikalske historie og sin klare stemme til å omfavne millioner av mennesker når sola går opp i år 2000.

Selv om Kiri selv er halvt maori, måtte hun få eksperthjelp for å uttale alt riktig på plata.

- Maorimusikken kjenner jeg fra da jeg var barn. Men det var et vanskelig prosjekt, blant annet fordi jeg ikke snakker maori, sier Kiri da Dagbladet møter henne i London.

Stjernesopranen forteller at det har tatt lang tid å komme fram til dette musikalske prosjektet. Fra den sensasjonelle debuten i 1971 har hun bokstavelig talt vært reisende i opera.

Krevende prosess

- Først nå har jeg funnet tid til å lage en slik plate. Jeg hadde mye å lære musikalsk før jeg kom hit. Opera har tatt det meste av min tid. Nå fant jeg at det tok atskillig mye mer tid å lære atten sanger enn det gjør å innøve to arier.

Gravde fram historien

- I arbeidsprosessen lyttet vi til alt kjent og ukjent materiale i maorimusikken. Blant annet alle opptak som er gjort tidligere. Det å forene seg med mine musikalske maorirøtter var både spennende og krevende, forteller sangerinnen.

- Jeg jobbet mye for å justere stemmen min i forhold til de andre sangerne og i forhold til hele lydbildet. Jeg ville ikke høres annerledes ut enn de andre, som også er profesjonelle sangere, forteller hun.
- For meg er disse sangene bærere av en tradisjon. Her er kjærlighetssanger og voggesanger. Mange av sangene finnes også i vestlig tradisjon, men for meg hører de til maori fordi vi synger de på maori, sier Kiri.

Hun tror plata er et bidrag til å løfte maorispråket, som i mange år var forbudt, og kulturen fram igjen.

- Vi er stolte over å bringe sangene tilbake. Og en del av ideen bak dette var å inspirere, også på New Zealand.
På millenniumskonserten skal Kiri synge noen av maorisangene, selv om det meste av repertoaret er klassisk. Til tross for at millioner av mennesker i 55 land kan følge konserten fra fødebyen Gisborne, har hun ikke nerver.

- Jeg har mer nerver når jeg synger for datteren min, sier en avslappet stjernesopran.

SANGFUGL: Kiri Te Kanawa har sammen med lokale musikere gitt ut en plate med maorisanger.