BLIR VÆRENDE LIKEVEL: Hjertet utenfor Oslo domkirke blir, etter press fra AUF, byrådet og andre støttespillere. Foto: Torbjørn Grønning
BLIR VÆRENDE LIKEVEL: Hjertet utenfor Oslo domkirke blir, etter press fra AUF, byrådet og andre støttespillere. Foto: Torbjørn GrønningVis mer

Kirka målte feil: Kan ikke fjerne 22. juli-hjertet likevel

- Det er ikke kirkas grunn, men Oslo kommune sin grunn, bekrefter byråd Hallstein Bjercke.

(Dagbladet): Tirsdag skrev Dagbladet at 22. juli-hjertet i Domkirkeparken, utenfor Oslo domkirke, må fjernes innen midnatt mandag 31. august - altså natt til idag

«Arbeid er igangsatt for å få rustet opp parkområdet, og noe permanent «minneskulptur» er ikke aktuelt å ha i parken», skriver Kirkelig fellesråd i et brev til kunstneren som Dagbladet fikk tilgang på. 

I brevet ble kunstneren gitt frist til 1. september med å fjerne den kjente skulpturen. Men nå må kirka snu - for det viser seg at Den norske kirke ikke eier grunnen 22. juli-hjertet står på likevel. 

Kirkelig bommert Dét er det nemlig Oslo kommune som gjør, og kommunen ønsker å beholde det kjente hjertet. Derfor kan ikke Kirkelig fellesråd bestemme over hva som skal - og ikke skal - stå der. 

- Det er ikke kirkens grunn, den tilhører Oslo kommune, og da kan ikke kirkelig fellesråd uten videre gå inn og fjerne hjertet, bekrefter kulturbyråd Hallstein Bjercke, som etter Dagbladets henvendelser lovet å se nærmere på saken og snakke med Den norske kirke. 


Det har Bjercke altså gjort, og dermed fått en ende på striden rundt hjertet - så lenge kunstneren Espen Hilde ønsker det, blir 22. juli-hjertet stående, sier kulturbyrådet. 

- Dersom kunstneren vil gi hjertet til kommunen slik at det kan bli stående der det er, så vil vi veldig gjerne det. Det er ikke riktig å fjerne dette minnestedet. Vi vil at folk fortsatt skal få komme hit og minnes det som skjedde 22. juli, sier Bjercke. 

Hjertet blir I et presseskriv på sine hjemmesider, bekrefter kirka at hjertet ikke fjernes etter det de kaller «signaler» fra Oslo kommune. 

- Jeg er tilfreds med signalene fra ordføreren og kulturbyråden om at hjertet kan bli stående i Domkirkeparken, sier domprost Anne-May Grasaas og understreker at Oslo domkirke hele tiden har ønsket at hjerteskulpturen skal få være der den er plassert i dag.

Men det har altså ikke Kirkelig fellesråd ønsket. De ga kunster Espen Hilde påpakk om å fjerne hjertet - til skarpe reaksjoner fra AUF, støttegruppa etter 22. juli, kulturbyråd Hallstein Bjercke og kunsteren Hilde selv. 

- Jeg syns det er skikkelig trist, og det viser en manglende innsikt i viktigheten av budskapet, sa Espen Hilde til Dagbladet, som fikk støtte av blant annet Lisbeth Kristine Røyneland, leder for Nasjonal støttegruppe etter 22. juli-hendelsene.

- Jeg syns dette er leit og veldig rart, spesielt siden vi ikke har fått noe offisielt minnested i Oslo enda. Hjertet bør bli stående, sa hun.