SKAL BORT: Den kjente hjerteskulpturen utenfor Oslo domkirke beordres fjernet av Kirkelig fellesråd. Foto: Torbjørn Katborg Grønning
SKAL BORT: Den kjente hjerteskulpturen utenfor Oslo domkirke beordres fjernet av Kirkelig fellesråd. Foto: Torbjørn Katborg GrønningVis mer

Kirka vil fjerne 22. juli-hjertet i Oslo. Politikerne er maktesløse

AUF, støttegruppa, byrådet og kunstneren er opprørt, men Kirkelig fellesråd er klare: Hjerteskulpturen skal bort.

(Dagbladet): 22. juli-hjertet i Domkirkeparken, utenfor Oslo domkirke, må fjernes innen midnatt mandag 31. august.

Hjerteskulpturen til Espen Hilde har lenge vært et minnested for terroren, hvor pårørende legger ned blomster og tenner lys. Turistguider i Oslo har også tatt grupper med besøkende til minnesmerket for å fortelle historien om volden som rammet Norge for fire år siden. 

«Arbeid er igangsatt for å få rustet opp parkområdet, og noe permanent «minneskulptur» er ikke aktuelt å ha i parken», skriver Kirkelig fellesråd i et brev til kunstneren som Dagbladet har fått tilgang på. 

Hjertet ble satt opp på Hildes eget initiativ like etter terroren i 2011, og er, med innskriften «størst av alt er kjærligheten» blitt et velkjent minnesmerke i hovedstaden.

- Skikkelig trist I brevet fra Kirkelig fellesråd bes kunstner Hilde videre om å «ta ned og flytte hjertet ut av parken innen 1. sept. d.å.».

- Jeg syns det er skikkelig trist, og det viser en manglende innsikt i viktigheten av budskapet, sier Hilde til Dagbladet.

- Hjertet skal være en motvekt til det fæle som skjedde 22. juli. Det skal bidra til å spre tanken om at vi alle kan skape kjærlighet hver dag, og sånn ta avstand fra det hatet gjerningsmannen hadde, forklarer Hilde, som også understreker at hjertet ikke er knyttet til noen spesiell trosretning.

Støttegruppa: - Leit og rart Planene om det nasjonale minnesmerket på Sørbråten, like ved Utøya, står fremdeles i stampe etter naboprotestert. Lisbeth Kristine Røyneland, leder for Nasjonal støttegruppe etter 22. juli-hendelsene, sier hun syns det er trist om minnesmerket blir fjernet.

VIL TA KONTAKT: Kulturbyråd Hallstein Bjercke vil oppfordre kirka til å «trå varsomt».
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
VIL TA KONTAKT: Kulturbyråd Hallstein Bjercke vil oppfordre kirka til å «trå varsomt». Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- Jeg syns dette er leit og veldig rart, spesielt siden vi ikke har fått noe offisielt minnested i Oslo enda. Hjertet bør bli stående, sier hun.

Røyneland sier hun og de andre i støttegruppa setter pris på hjerteskulpturen.

- Ja, vi kjenner veldig godt til den. Når jeg er i den delen av byen stikker jeg ofte bortom hjertet. Det er et viktig sted for oss som ble berørt av terroren 22. juli, sier hun.

Oslo-kirka står likevel på sitt: Hjertet skal bort. Men Kirkelig fellesråd hevder formuleringa «innen 1. sept.» ikke er like kategorisk som det kan virke, fordi kirken selv ikke vil fjerne hjerteskulpturen.

Det krever de at kunstneren bak hjertet gjør, noe han så langt har nektet.

- Hjertet kommer neppe til å bli fjernet tirsdag denne uka. Kunstneren har sagt han ikke vil gjøre det, og det har vi tatt til etterretning. Hjertet kan for så vidt stå der ei stund til, kanskje et år, det går fint for oss, sier Robert Wright i Kirkelig fellesråd, og legger til:

«LEIT»: Lisbeth Kristine Røyneland, leder for Nasjonal støttegruppe etter 22. juli-hendelsene, ønsker at hjertet blir.
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
«LEIT»: Lisbeth Kristine Røyneland, leder for Nasjonal støttegruppe etter 22. juli-hendelsene, ønsker at hjertet blir. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

- Men det skal ikke stå der til evig tid. Det er vi veldig klare på.

Han informerer om at Kirkelig fellesråd skal lage et lite landskapsrom i parken med navnet «Blomster og lystenningsstedet». Det er her Wright ønsker at etterlatte fra 22. juli går for å minnes.

Dagbladet erfarer at protester fra de ansatte i domkirken skal være noe av grunnen til at Kirkelig fellesråd nå nøler med fjerninga.

Maktesløs byråd Etter 22. juli-markeringa i år ble det bestemt å tone ned de offentlige markeringene etter terroren, og det er fra offentlig hold bestemt at minnestedene for ofrene etter 22. juli skal være Regjeringskvartalet og Sørbråten ved Utøya.

Kirkelig fellesråd foreslår derfor 22. juli-senteret som neste stoppested for hjertet utenfor domkirka, noe Espen Hilde avviser som en permanent løsning.

Kulturbyråd Hallstein Bjercke (V) ber kirken ta hensyn til at så mange setter pris på hjerteskulpturen de ønsker å fjerne.

- Hjertet er en skulptur mange har glede av og setter pris på som et sted for ettertanke. Dette er følsomt for mange, og jeg mener kirken må ta hensyn til det, sier Bjercke.

HÅPERT HJERTET BLIR: AUF-leder Mani Hussaini. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HÅPERT HJERTET BLIR: AUF-leder Mani Hussaini. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Kommer du til å gripe inn?

- Først og fremst er dette kirkens avgjørelse og kirkens grunn, og de må fatte beslutningen selv, men jeg vil be dem ta hensyn til at dette er et viktig sted for mange. Jeg kommer til å ta kontakt med kirken for å be dem trå varsomt, lover byråden.

Også AUF-leder Mani Hussaini håper hjertet blir værende foran domkirka.

- I tiden etter 22. juli 2011 har Oslo domkirke og denne hjerteskulpturen vært, og er fortsatt, et viktig samlingspunkt for alle, sier Hussaini.  

- Jeg kjenner ikke detaljene i planene om å ruste opp parkområdet utenfor domkirka, men håper det fremdeles er rom for at skulpturen kan bli stående også i fremtiden. Hvis skulpturen likevel skulle bli fjernet håper vi den kan settes opp et annet sted, slik at alle kan fortsette å legge ned blomster og tenne lys ved den, sier AUF-lederen. 

HÅPER HJERTET BLIR: AUF-lederen Mani Hussaini. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HÅPER HJERTET BLIR: AUF-lederen Mani Hussaini. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer