Kirka vil fjerne 22. juli-hjertet i Oslo. Politikerne er maktesløse

AUF, støttegruppa, byrådet og kunstneren er opprørt, men Kirkelig fellesråd er klare: Hjerteskulpturen skal bort.

SKAL BORT: Den kjente hjerteskulpturen utenfor Oslo domkirke beordres fjernet av Kirkelig fellesråd. Foto: Torbjørn Katborg Grønning
SKAL BORT: Den kjente hjerteskulpturen utenfor Oslo domkirke beordres fjernet av Kirkelig fellesråd. Foto: Torbjørn Katborg Grønning Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): 22. juli-hjertet i Domkirkeparken, utenfor Oslo domkirke, må fjernes innen midnatt mandag 31. august.

Hjerteskulpturen til Espen Hilde har lenge vært et minnested for terroren, hvor pårørende legger ned blomster og tenner lys. Turistguider i Oslo har også tatt grupper med besøkende til minnesmerket for å fortelle historien om volden som rammet Norge for fire år siden. 

«Arbeid er igangsatt for å få rustet opp parkområdet, og noe permanent «minneskulptur» er ikke aktuelt å ha i parken», skriver Kirkelig fellesråd i et brev til kunstneren som Dagbladet har fått tilgang på. 

Hjertet ble satt opp på Hildes eget initiativ like etter terroren i 2011, og er, med innskriften «størst av alt er kjærligheten» blitt et velkjent minnesmerke i hovedstaden.

- Skikkelig trist I brevet fra Kirkelig fellesråd bes kunstner Hilde videre om å «ta ned og flytte hjertet ut av parken innen 1. sept. d.å.».

- Jeg syns det er skikkelig trist, og det viser en manglende innsikt i viktigheten av budskapet, sier Hilde til Dagbladet.

- Hjertet skal være en motvekt til det fæle som skjedde 22. juli. Det skal bidra til å spre tanken om at vi alle kan skape kjærlighet hver dag, og sånn ta avstand fra det hatet gjerningsmannen hadde, forklarer Hilde, som også understreker at hjertet ikke er knyttet til noen spesiell trosretning.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer