DEBATT

Mirakelpredikanter:

Kirke på ville veier

Nye dødeoppvekkere og mirakelpredikanter til Norge.

HADDE SUKSESS: Institusjonen Troens bevis oppnådde suksess med denne nye strategien, og stifteren, Aril Edvardsen, endte på Norwegians flyhale, skriver artikkelforfatteren. På bildet taler Edvardsen taler under Tverrkirkelig aksjon i Ekeberghallen i Oslo 1989. Foto: Inge Gjellesvik / NTB scanpix
HADDE SUKSESS: Institusjonen Troens bevis oppnådde suksess med denne nye strategien, og stifteren, Aril Edvardsen, endte på Norwegians flyhale, skriver artikkelforfatteren. På bildet taler Edvardsen taler under Tverrkirkelig aksjon i Ekeberghallen i Oslo 1989. Foto: Inge Gjellesvik / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Predikanters oppvekkelse av mennesker fra døden var knapt noe tema i norsk kirkeliv før den lutherske OASE-arrangøren for et par år siden inviterte afrikaneren Supresa Sithole til sine møter. Han hevdet å ha vekket åtte døde til live.

Og i sommer er det en annen dødeoppvekker, lederen for Christ for all Nations i Florida, Daniel Kolenda, som er hovedattraksjonen ved juli-stevnet hos pinseorganisasjonen Troens bevis i Kvinesdal. Kolenda dramatiserer nå på YouTube en dødeoppvekkelse som spres til hundretusener, etter at den tidligere lederen Reinhard Bonnke også hadde oppnådd suksess med påstander om et balsamert lik som oppsto fra døden.

Slike historier, også om mengder av sykes helbredelser, samler enorme skarer og har gjort det mulig for organisasjonen å hevde at 78 millioner er blitt frelst og omvendt til kristendommen i deres kampanjer i u-land.

Gjennom drøye femti år har jeg jevnlig rykket offentlig ut mot kristne predikanter som har basert sin suksess på denne type «troens bevis», det vil si påståtte mirakler som fremstilles som skråsikre bekreftelse på at Gud finnes og at den forkynte teologi er den (eneste) sanne.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer