LEDER

Medlemsjuks

Kirke uten ydmykhet

En moralsk botsøvelse er ikke for mye forlangt av en religiøs institusjon.

«UHELDIG PRAKSIS»: Biskop Bernt Eidsvig
«UHELDIG PRAKSIS»: Biskop Bernt Eidsvig Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Den sivile rettssaken mellom Oslo Katolske Bispedømme (OKB) og staten ved Kulturdepartementet er oppe i Oslo tingrett i disse dager. OKB mener at staten ikke kan kreve at OKB betaler tilbake de 40 millioner kronene kirken har fått i statsstøtte for «telefonkatalogmedlemmer». I perioden 2011 til 2014 brukte ansatte i OKB telefonkatalogen til å finne personer med «katolsk-klingende» navn. Deretter ble disse personenes fødselsnummer innhentet, slik at de kunne oppgis som medlemmer i de årlige søknadene om statsstøtte.

Statsadvokaten har henlagt saken mot biskop Bernt Eidsvig, men OKB må ut med 1 million kroner i bot for medlemsjuks, og daglig leder er tiltalt for bedrageri. I den sivile saken, der det er snakk om tilbakebetaling av 40 millioner, går OKB høyt ut og anklager staten for «bevisst og tilsiktet forskjellsbehandling», i strid med Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen, Grunnloven og FN-konvensjonen om sivile og politiske rettigheter. I retten sammenligner OKBs advokater Den katolske kirke med Den norske kirke og viser til at medlemmer av sistnevnte ikke trenger å gi aktiv tilslutning til medlemskapet. Dermed blir Den katolske kirke diskriminert, lyder omkvedet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer