- Kirken er for syndere

Biskopen blogger.

(Dagbladet.no) - Vi må takle uenighet og debatt og leve sammen.

Biskop Sigurd Osberg er en fredelig mann, men han har aldri vært redd for diskusjoner og kontroverser: Han var den første biskopen som uttalte seg til fordel for kvinnelige biskoper og ryddet vei for kirkens ja til homofilt samliv.

Osberg satte i gang prosessen som endret kirkens holdning til homofili fra et klart nei fra kirkemøtet i til en klar uttalelse om at homofilt samliv skal respekteres.

På det siste møtet i kirkens lærenemd i januar i år, hvor konklusjonen av tre års studier av Bibelens holdning til homofilt samliv ble presentert, stemte 10 biskoper for og 10 mot at kirken skal godkjenne dette.

Osberg startet debatten allerede i 1992, da han meldte inn saken om homofilt samliv i kirken til behandling på kirkemøtet.

- Måten vi taklet debatten på signaliserte for mange at de ikke var bra nok, sier han ettertenksomt til Dagbladet.no.

Den pensjonerte biskopen er opptatt av at kirken skal være for alle.

- Jeg ønsker meg en kirke hvor de som kommer dit tenker at her får jeg puste, her blir jeg elsket som den jeg er.

BEREIST BISKOP: Sigurd Osberg hilser på pave Benedict XVI i Roma i september i år. Foto: Vatikanets fotograf
BEREIST BISKOP: Sigurd Osberg hilser på pave Benedict XVI i Roma i september i år. Foto: Vatikanets fotograf Vis mer

Han humrer litt:

- For Sinners Only. Det er tittelen på en bok av en kristen gruppe fra 30-årene, som kalte seg Oxford Group. Om man er enig i deres lære eller ikke: kirken er for de som synder, den er ikke for de som allerede er perfekte. Hvis du er perfekt, trenger du ingen kirke.

Er kirken blitt bedre til å inkludere alle?

- Mange i kirken har sett at menneskene trenger noen som er glad i dem som de er, og det er ikke alltid vi greier å formidle det, svarer Osberg diplomatisk. Og lojalt: Selv om han har talt kirken i mot i flere viktige saker, er det denne kirken han vil være i. Selv om han er pensjonert. Å være biskop og kristen er ikke noe man bare slutter med.

- Det farligste som kan skje en kirke, er at den blir en kjedelig plikt: Du skal, bør og må gå i kirken, mener han. Osberg mener det må være lov å bruke litt humor, ja, det er nesten en synd å la være:

- Gud ville sagt: Hvorfor brukte du ikke din humoristiske sans mer - den som jeg gjorde meg så flid med?!

Les biskop Sigurds blogg!

FOR FOLKEKIRKEN: Biskop Sigurd Osberg har altid vært for en kirke for alle. Det har tidvis ført til heftige diskusjoner med andre kirkeledere. Les bloggen hans <a href=http://www.dagbladet.no/weblogg/blog.php/psigurdo/post/16752>her.</a>