ALT ER TILGITT: Monty Pythons religionssatiriske «Life of Brian» fra 1979 er storveis satire, sier framstående britisk teolog. Her Eric Idle (til venstre) og Graham Chapman i filmens korsfestelsesscene. Foto: FILMWEB
ALT ER TILGITT: Monty Pythons religionssatiriske «Life of Brian» fra 1979 er storveis satire, sier framstående britisk teolog. Her Eric Idle (til venstre) og Graham Chapman i filmens korsfestelsesscene. Foto: FILMWEBVis mer

Kirken gjør helomvending om «Life of Brian»

For 34 år siden ble filmen kalt blasfemisk. Nå hylles Monty Python selv av teologene.

(Dagbladet): En framstående britisk teolog hyller nå den kontroversielle filmen fra 1979, som i sin tid ble anklaget for å være blasfemisk og krenkende for kristne.

Teologiprofessor Richard Burridge, som møter i Den engelske kirkes lovgivende forsamling, Generalsynoden, og er tidenes første ikke-katolske mottaker av den teologiske «nobelprisen», mener ifølge The Telegraph at «Life of Brian» er mer historisk korrekt enn mange Hollywood-filmatiseringer av Jesus.

Han sier at de som for 34 år siden argumenterte for at filmen burde sensureres, var «flaut dårlig informert» og at de gikk glipp av en enestående mulighet til å fremme det kristne budskapet.

Korsfesting - Monty Python lagde satire på trangsynthet, fundamentalisme og forfølgelse. Samtidig gir de uttrykk for at den ene som hevet seg over alt dette, var Jesus. Det er bemerkelsesverdig og noe kirken fullstendig har oversett, sier Burridge, som uttaler seg i forbindelse med at Monty Python-medlemmet Michael Palin rekapitulerte den gamle debatten i sitt radioprogram på BBC i romjula.

«Life of Brian» vakte voldsomme reaksjoner med en handling som minnet mistenkelig om historien om Jesus og - ikke minst - en scene der protagonistens korsfesting utarter til allsang.

Filmen ble i perioder nektet vist på TV og kino i både Norge og flere steder i opprinnelseslandet Storbritannia. I det dypt religiøse Irland tok det hele åtte år før filmen kunne vises, og i visse deler av verden blir det fortsatt oppstand når den kommer på plakaten.

Uenige Det selv om filmen er eksplisitt på at Jesus og Brian ikke er samme fyren.

- Det de gjorde, var å sette helt vanlige briter inn i en historisk setting og lage satire om mennesker som blindt lar seg lede. Deretter har de oppsplittingen i fraksjoner... det er en vidunderlig satire over hvordan Jesu' egne læresetninger er brukt til å forfølge andre, mener den framstående teologen.

De gjenlevende Monty Python-medlemmene - som til sommeren gjenforenes til et show i London - er selv uenige om hvilke tolkningsrom filmen gir.

Regissør Terry Jones argumenterer for at den ikke er blasfemisk, men at du kan kalle den «kjettersk» siden den angriper organisert religion. John Cleese har sagt at filmen ikke nødvendigvis kritiserer kirka, men at den like gjerne tuller med folks manglende evne til å bli enige om noe.