- Kirken har glemt sin egen historie

Det hevder forfatter og prest Karl Gervin i sin nye bok.

GLISSENT: Slik kan en gudtjeneste se ut i Den norske kirke. Uteblir de besøkende fordi kirken lider av hukommelsestap? 

Illustrasjonsfoto: Truls Brekke
GLISSENT: Slik kan en gudtjeneste se ut i Den norske kirke. Uteblir de besøkende fordi kirken lider av hukommelsestap? Illustrasjonsfoto: Truls Brekke Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| BOK: «For snart vil det blive aapenbart at saaledes vender mange Sind tilbake til Kirken, som nu var borte. Skal Kirken sanke dem ind igjen, maa man søge dem der de er.» Sitatet er hentet fra en tale Bjørnstjerne Bjørnson holdt om Olav den hellige, i den hensikt å få Kirken til igjen å innlemme helgene og dermed også kirkegjengerne. Det betyr at allerede for hundre år siden var Den norske kirke i krise. Krisen er langt mer presserende i dag, da de fleste knapt nok oppsøker den i høytidene, slik som nå i påsken.

Er årsaken at moderne mennesker mentalt sett har blitt for avanserte til å kunne tro på en Gud og en gudesønn, en jomfrufødsel, på engelen Gabriel? Nei, sier seniorprest i Domkirken, Karl Gervin. I sin siste bok «Har kirken mistet sin hukommelse?» påpeker han tvert imot at nyreligiøsiteten viser at det i høyeste grad eksisterer en moderne tro. Det er bare det at Den norske kirke vegrer seg for å gå den i møte. «Vi er i ferd med å få en spiritualitet som utvikler seg uavhengig av kirken, en religion uten kristendom», slår Gervin fast. Dette til tross for at mange elementer i nyreligiøsiteten — engler, mystikk, meditasjon — har dype røtter i den kristne tradisjon. Om bare Den norske kirke hadde klart å huske det. Eller viktigere — våget å huske det.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer