Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kirken og AIDS-epidemien

POLITISK REDAKTØR Marie Simonsen fremsetter i Dagbladet 26. april en her i landet opplest og vedtatt Usannhet, nemlig den at den katolske kirke anser massedød for et mindre onde enn prevensjon. Det mest effektive middel mot AIDSepidemien er den katolske morallære som forbyr en promiskuøs livsstil. Hvis den ble etterlevet. Selv om katolikker ikke alltid er like flinke som de burde til å ta konsekvensene av sin tro, er det grunn til å anta at spredningen av AIDS er mindre i en katolsk populasjon enn i andre med et liberalt syn på utenomekteskapelige forhold, andre forhold like. På dette området gjør altså Kirken et særdeles viktig preventivt arbeide ved å forme samvittighetene. I Uganda hvor over 40% av befolkningen er katolikker er AIDS omtrent under kontroll, mens den i det sørlige Afrika hvor katolikkene utgjør under 10% av befolkningen er helt ute av kontroll. Det er et paradoks at såkalte «progressive» krefter som systematisk har søkt å undergrave kirkens morallære på dette området, nå beskylder Kirken for å være ansvarlig for konsekvensene av «uansvarlig» promiskuitet! Ensidig kondompolitikk medvirker til å utvikle en promiskuøs kultur og dermed AIDS. Prevensjonsmiddelet er derfor et tveegget sverd i kampen mot AIDS noe de fleste foretrekker å lukke øynene for her i landet.

KIRKEN HAR INGEN lære om at det er moralsk mindre forkastelig å leve promiskuøst uten kondom enn med kondom. Tvert i mot. Kirken setter når det gjelder bruk av kunstig prevensjon normen for hvordan ektefellene bør leve ut sitt samliv innenfor det livslange monogame ekteskap. Det sier seg selv at AIDS problematikk bare unntaksvis oppstår i en slik setting. Kirken har som andre generelle moralske prinsipper om at alle har plikt til å handle ansvarlig og å søke det minste onde. Det er åpenbart at det er langt verre å leve promiskuøst og samtidig utsette seg selv og andre for AIDS-smitte, enn det motsatte. I tilfeller hvor en ektefelle er smittet har de katolske biskopene i det sørlige Afrika uttalt at ektefellene selv må avgjøre hvordan de skal unngå å overføre smitte, noe de selvsagt har plikt til. Kondom vil være en opsjon i denne sammenheng. Det finnes altså ikke noe absolutt forbud mot kondombruk i Den katolske kirke. Endelig er det nokså opplagt at de som gir blaffen i hva Kirken lærer om promiskuitet ikke lar være å bruke kondom på grunn av Kirkens syn på prevensjon. Altså er det ikke årsakssammenheng mellom Kirkens syn på prevensjon og spredning av HIV.For øvrig står den katolske kirke alene for nærmere 25% av alt omsorgsarbeide i utviklingsland for HIV/AIDS-rammede.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling