Kirkerådet har provosert mange med sin tøysete nettkampanje

Nå gir de «Puls»-Yngvars treningsråd mot ribbemage.

(Dagbladet): Siden Kirkerådet lanserte kampanjenettstedet perfektjul.no har kritikken til tider haglet mot kirka. Prester, biskoper og pr-eksperter har rast mot nettstedet, som ved hjelp av humor, ironi og underholdning forsøker å få folk til å tenke over hva jula egentlig handler om. Et hovedbudskap er at det egentlig ikke skal så mye til å få en fin jul.

I det nyeste avsnittet som publiseres i morgen har Kirkerådet fått med seg treningsguru Yngvar Andersen, blant annet kjent fra NRK-programmet «Puls», på laget. I videoen tipser han seerne om hvordan man ved hjelp av små grep kan holde kroppsfasongen ved like også i julestrida.

- Må holde formene
- Jeg håper videoen er selvforklarende, men i videoen bruker vi underholdning og humor for å synliggjøre at i juletida med mye stress og mas er det mange som opplever å ikke strekke til. De rekker ikke engang å trene. Det skal man jo, man må jo holde formene og være vellykket gjennom jula også, sier kommunikasjonssjef i Kirkerådet, Trude Evenshaug til Dagbladet.

Hun syntes Andersen er sporty som stiller opp. Hun tror de aller fleste vil forstå at det her er en tøysevideo det er snakk om, ikke faktiske treningsråd.

- Det vil alltid være noen ikke syntes det er morsomt, eller at det er dårlig humor. Smaken er som baken når kommer til hva som er morsomt, sier Evenshaug.

Debatt
Yngvar Andersen selv har fått med seg mye av bråket rundt kampanjen. Han takket ja til å bli med, rett og slett fordi han syntes det hørtes ut som en god ide.

- Det ser ut til at de har lyktes med å skape debatt og få oppmerksomhet. Jeg forstår at det er ulike meninger om kampanjen er vellykket, men det handler om å skape liv i tankene til folk. Jeg tror kirka har rett i at vi har glemt hva jula handler om, sier Andersen til Dagbladet.

Andersen, som blant annet har hjulpet mange nordmenn med å gå ned noen buksestørrelser gjennom programmet «Puls» sier det var naturlig for han å tulle med å være perfekt, selv om han er personlig trener og treningsekspert på tv. 

- Jeg forventer ikke at alle har fått med seg hva jeg vanligvis sier, men mitt budskap handler lite om et beinhardt regime. Jeg har et jordnært budskap som ikke handler om å være perfekt. Det føles naturlig for min del å raljere rundt det perfekte, særlig når jeg ikke fornekter meg i jula jeg heller. Vi har kjører en enkel løsning: Vi spiser alt. Ribbe, pinnekjøtt, pølse og hjortekake. Det er nok en maksimalisme ut over det normale.

Han sier han forstår at det ikke nødvendigvis er så lett å forstå ironien i videoen for folk som er fordomsfulle mot alle som trener.

PÅ TRENING: Det er slik vi er vant til å se treningsguru Yngvar Andersen. Foto: Anita Arntzen
PÅ TRENING: Det er slik vi er vant til å se treningsguru Yngvar Andersen. Foto: Anita Arntzen Vis mer

- Det er klart, jeg beveger meg mye i julehelga også, men når vi sitter inne og baker pepperkaker sitter jeg godt i stolen, sier han.

Kritikk
Andersen har fått med seg en del av kritikken som har kommet mot kampanjen. Han er likevel positiv til den.

- Jeg sier ikke at kampanjen er perfekt, men det handler om et øyeblikks oppmerksomhet. Det endrer nok ikke verden, men det er flott om vi får noen til å tenke over at det kanskje ikke er så mye som skal til for å skape en fin jul.

Også Evenshaug har fått med seg kritikken som har kommet de siste dagene, og forstår deler av den.

- Det er ulike måter folk opplever kampanjen på. Kritikken fra prester og andre kirkelig ansatte er ikke uviktig. Vi har merket trykket fra en del kirkeansatte som har opplevd kampanjen som vanskelig. Flere har vært kritiske til at de ikke har visst om kampanjen på forhånd, sier hun, og legger til:

- Vi forstår at det kan være ubehagelig å bli konfrontert med noe man ikke har hørt om. Jeg har forståelse for at det er krevende. Samtidig sier en del kirkeansatte at det er spennende å være med på at kirke får fram et så relevant og viktig budskap til folk i førjulstida.

PERFEKT JUL Det er denne siden som provoserer. Skjermdump: perfektjul.no
PERFEKT JUL Det er denne siden som provoserer. Skjermdump: perfektjul.no Vis mer