DEBATT

Kiropraktikk og aktivitet mot smerter

Norge trenger et utdanningstilbud til kiropraktorer og gode aktivitetstilbud for unge og gamle for å bøte på muskel- og skjelettplagene.

ØNSKER KIROPRAKTIKKUTDANNING I NORGE: Hver tredje pasient som vil ha hjelp mot smerter i muskler og ledd, oppsøker kiropraktorer. Det mange ikke vet, er at ingen av dem er utdannet i Norge, skriver helsepolitisk talsperson i Ap, Micaelsen. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet
ØNSKER KIROPRAKTIKKUTDANNING I NORGE: Hver tredje pasient som vil ha hjelp mot smerter i muskler og ledd, oppsøker kiropraktorer. Det mange ikke vet, er at ingen av dem er utdannet i Norge, skriver helsepolitisk talsperson i Ap, Micaelsen. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

29. juli skriver Dagbladet at sju av ti yrkesaktive rapporterer om muskel- og skjelettsmerter (krever innlogging) i løpet av en måned. Tallene er hentet fra Statens arbeidsmiljøinstitutt (Stami) og ifølge deres utregninger koster dette samfunnet 184,8 milliarder årlig. Tallene forsterker det vi leser av Navs statistikk og i FHI sin folkehelserapport (2014). Arbeiderpartiet har den siste tiden foreslått flere tiltak for å bidra til både bedre forebygging og et godt behandlingstilbud.

For det første vil Arbeiderpartiet innføre en times daglig fysisk aktivitet i skolen. Fysisk aktivitet er kilde til helse og livskvalitet. Vi vet at det er en klar sammenheng mellom fysisk aktivitet som ung, og helse som voksen. FHI peker på at utviklingen over tid viser at stillesitting og endret kosthold blant barn og unge, øker risikoen for knesmerter ved 45-års alder. Derfor må vi starte tidlig. Å legge til rette for mer fysisk aktivitet er en investering i barns helse, og et viktig grunnlag for en sunn livsstil seinere i livet.

For det andre vet vi at friluftsliv er den mest brukte aktivitetsformen blant voksne. Det å gå på tur i nærmiljøet er Norges vanligste aktivitet. Turgåing er også den mest ønskede aktiviteten blant lite aktive. Vi må redusere terskler for alle aktivitetsformer. Arbeiderpartiet er derfor opptatt av at det finnes gode tilbud over hele landet.

For det tredje vil Arbeiderpartiet sikre et utdanningstilbud til kiropraktorer i Norge. Hver tredje pasient som vil ha hjelp mot smerter i muskler og ledd, oppsøker kiropraktorer. Det mange ikke vet, er at ingen av dem er utdannet i Norge. Stortinget har enstemmig vedtatt å opprette en norsk kiropraktorutdanning, men dette er ikke fulgt opp og Arbeiderpartiet er utålmodige.

Gjennom disse tiltakene kan vi oppnå både helsemessige og samfunnsøkonomiske gevinster. Men framfor alt er det viktig for at den enkelte skal kunne ha et godt og verdig liv. For å løfte den norske folkehelsen og å svare på de utfordringene kroniske lidelser representerer, trenger vi tidlig innsats, et godt tilrettelagt friluftstilbud over hele landet og et kompetent behandlingstilbud for å forebygge langvarig sykdom og å avhjelpe de med store lidelser.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer