Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kirsebærene blomstrer

Washington D.C. skifter karakter etter som hvilken administrasjon som hersker. Nå er det bønn, korte kvelder og sikkerhet som teller.

WASHINGTON D.C. (Dagbladet): Som popcorn over hele treet. Denne upoetiske beskrivelsen av den undervakre kirsebærblomstringen rundt The Tidal Basin i Washington D.C. fant jeg på en av hovedstadens websider. Mer maleriske ord ville ha passet bedre. Særlig i år, med krigen rasende på andre siden av jordkloden, blir den fredelige multikulturelle folkemengden som vil feire de 3000 trærne, ganske overveldende.

De få dagene blomstringen er på sitt høyeste, er akkurat nå, i begynnelsen av april. Den ellers så kjølige D.C. blir helt på styr. Taxisjåførene legger seg i det innerste feltet mot Jefferson-statuen for at man skal få se blomstene. I år er det 91 år siden Japan forærte trærne til byen, og det er selvsagt et jubileum. Washington D.C. arrangerer en hærskare begivenheter, noen med syltynn tilknytning til japanske kirsebærblomster. Rugbyturnering, gateløp, gallamiddager, kunstutstillinger og moderne japansk musikk.

GALLAMIDDAGENE knyttet til kirsebærblomstfestivalen blir neppe bakkanaler inn i de årle timer. Etter at George W. og Laura overtok kommandoen i hovedstaden, er festkveldene blitt enda kortere. Vanligvis reiser man seg umiddelbart etter desserten, gjerne ved 21.30-tida, og sier takk for i aften. Med det «født-igjen-kristne» Bush-regimet som nå regjerer, er det fortrukne gardiner allerede på dette tidspunkt. I Det hvite hus er det ikke hæla i taket. George og Laura har knapt middagsselskaper, og langt ifra noen saksofontoner som siver ut i natta på Pennsylvania Avenue. Der hvor Bill Clinton hadde full rulle med Barbra Streisand og Fleetwood Mac, samler den opptørkede alkoholikeren Bush og hans kone noen venner fra Texas til en rolig texmexbuffé.

BYEN SKIFTER karakter med en ny president. I det amerikanske system bytter man ut administrasjonen langt ned på embetsmannsnivå. Ikke bare blir den politiske befolkningen ny, men med den endrer verdier og skikker seg. I dag er intet fjernere enn Clintons jeanskledde gjeng med kontorer fylt av tomme colabokser og pizzakartonger. Nå er det dress og slips og bibel som gjelder. Taleskriveren Donald Frum forteller i sin bok om George W. Bush at den første bemerkningen han møtte på arbeidsdag nr. 1 i Det hvite hus, var:

- Hvorfor kom du ikke på bibeltimen i dag tidlig?

EN UHELLIG ALLIANSE er kombinasjonen av Bush-administrasjonens prektige livsstil og kravet til sikkerhet etter terrorangrepene for halvannet år siden. Smekkfullt av politifolk, avstengte gater, halvtomme restauranter og korte kvelder er ikke helt verdig frihetens egen hovedstad - selv om den har verdens vakreste kirsebærblomstring.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media