Kirsten var nazistenes norske yndling

Kirsten Heiberg var skuespilleren som ble stor stjerne i nazi-Tysklands propagandafilmer. Og seinere gjorde karriere i norsk teater. Hvordan var det mulig?

GLAMOUR: Kirsten Heiberg spilte i tyske propagandafilmer, og ble et ikon både i Tyskland og Norge der filmene ble vist. Foto: Fra boka «Glamour for Goebbels»/Deutsche Kinemathek
GLAMOUR: Kirsten Heiberg spilte i tyske propagandafilmer, og ble et ikon både i Tyskland og Norge der filmene ble vist. Foto: Fra boka «Glamour for Goebbels»/Deutsche Kinemathek Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vakker, forførende, mystisk og med mørk sangstemme og nordisk aksent, dukket hun opp på det tyske filmlerretet på slutten av 1930-tallet. En norsk femme fatale, en skuespiller som levde et celebert stjerneliv i de øvre kretser av Nazi-Tyskland.

Hun opptrådte i radioprogrammer med propagandaminister Joseph Goebbels, underholdt tyske soldater ved fronten og fikk bursdagskort av Hans Hinkel - mannen som var ansvarlig for utrenskningen av jødene i Tysklands kulturliv, og Kirsten Heiberg var en av Norges mest profilerte nazistiske kunstnere.

Allerede abonnent? Logg inn

Våre beste tilbud!

Dagbladet Pluss

Mer å snakke om.

PlussTotal

Få alt fra Dagbladet Pluss, Elbil24 Pro, KK Pluss og Se og Hør Pluss i samme pakke!

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.