GLAMOUR: Kirsten Heiberg spilte i tyske propagandafilmer, og ble et ikon både i Tyskland og Norge der filmene ble vist. Foto: Fra boka «Glamour for Goebbels»/Deutsche Kinemathek
GLAMOUR: Kirsten Heiberg spilte i tyske propagandafilmer, og ble et ikon både i Tyskland og Norge der filmene ble vist. Foto: Fra boka «Glamour for Goebbels»/Deutsche KinemathekVis mer

Kirsten var nazistenes norske yndling

Kirsten Heiberg var skuespilleren som ble stor stjerne i nazi-Tysklands propagandafilmer. Og seinere gjorde karriere i norsk teater. Hvordan var det mulig?

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Vakker, forførende, mystisk og med mørk sangstemme og nordisk aksent, dukket hun opp på det tyske filmlerretet på slutten av 1930-tallet. En norsk femme fatale, en skuespiller som levde et celebert stjerneliv i de øvre kretser av Nazi-Tyskland.

Hun opptrådte i radioprogrammer med propagandaminister Joseph Goebbels, underholdt tyske soldater ved fronten og fikk bursdagskort av Hans Hinkel - mannen som var ansvarlig for utrenskningen av jødene i Tysklands kulturliv, og Kirsten Heiberg var en av Norges mest profilerte nazistiske kunstnere.

Det var det få som visste om.

- Hun tok aldri et oppgjør med sin egen fortid. Da hun kom tilbake til Norge, kalte hun seg anti-nazist, sier Bjørn-Erik Hanssen. Han har brukt fire år på å skrive «Glamour for Goebbels», ei bok om Kirsten Heibergs liv.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn