Kirurgens skarpe blikk

Ian McEwan har fått et internasjonalt gjennombrudd med den nye romanen «Lørdag» - en fortelling som nærmest forutså bombene i London sist sommer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

nevrokirurgen Henry Perowne våkner ved daggry en lørdag, og går til vinduet i det vakre huset sitt, med utsikt over en liten park. Han ser et fly, som han tror styrter, og frykter det verste. Er terroren kommet til London? Denne februarlørdagen i 2003 er det falsk alarm. Flyet foretar en kontrollert nødlanding. Men to år etter Ian McEwan skildret episoden, og et halv år etter boka ble utgitt på engelsk, eksploderte bombene på undergrunnen.

-  At det tok fire år fra 11. september i New York til det smalt i London, gjorde at vi var mindre på vakt. Men byen er og har vært preget av uro. Bombene har likevel ikke forandret London. Folk må fortsatt gå på jobben, og de tar undergrunnen. Men færre mennesker går i teatrene og på kino. Mange bekymrer seg for om det kan smelle igjen til jul. Vi føler oss sårbare, slik folk i mange andre storbyer gjør, sier Ian McEwan.

HAN SNAKKER med meg i telefonen, fra hjemmet sitt i London. Et hus han beskriver som påfallende likt romanfiguren Perownes hjem. Etter ni suksessrike romaner, to novellesamlinger, to barnebøker og tre skuespill har 57-årige Ian McEwan råd til å bo i Fitzrovia, rett bak Oxford Street. McEwans forfatterskap er en av de mest kritikerroste i nyere engelsk litteratur. Men i Norge har han hatt et ubegripelig lite publikum. Ingen bøker har vært trykket i et opplag på mer enn 2000, flere har gått på Mammutsalg. Det er synd, for romanene er både stramt velskrevne og rikt fortellende.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer