Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kiss-legende vil saksøke hver eneste fildeler

Nekter å lage ny musikk.

(Dagbladet.no): I dag startet Dagbladet.no en debattserie om opphavsrett og fildeling.

For Kiss-bassist Gene Simmons er imidlertid problematikken langt fra en debattserie verdig. Han mener platebransjen enkelt og greit skjøt seg selv i foten da de ikke rettslig forfulgte alle fildelerne i starten.

- Jeg sa det som det var da ungdom først begynte å laste ned musikk gratis - at de var banditter. Jeg fortalte alle plateselskapene at lunta nå var tent på bomben som kom til å eksplodere under dem, sier Simmons i et intervju med Billboard.

Simmons mener en forretningsmodell lik den Radiohead benyttet i forbindelse med slippet av sin siste plate, er dødfødt.

- Okei, så jeg kan åpne en butikk og si «bare kom inn, og betal akkurat hva du ønsker»? Går du på crack? Tror du virkelig at det er en forretningsmodell som fungerer?

Simmons er deleier av Kiss-varemerket, og har lisensiert det ut til over 3000 produkter - fra kondomer til kister. Å gi ut plater er imidlertid ikke lønnsomt lenger, tror Simmons.

- Platebransjen vet ikke hvorfan de skal tjene penger lenger, og det er deres egen feil. Det er deres egen feil fordi de har latt revene komme inn i hønsehuset, og så lurt på hvor alle eggene ble av.

- De skulle derimot ha saksøkt alle ungdommene herfra og til evigheten. Fildelerne skulle ha blitt fratatt husene og bilene sine helt fra starten av. De ungene gjør mellom 100 000 og én million mennesker arbeidsledige. En fildeler er en skurk, om du spør meg. Han kunne like gjerne hatt på seg en bandittmaske, sier Simmons.

GIR IKKE UT MER MUSIKK: Gene Simmons mistet motivasjonen til å lage låter da ungdom begynte å laste ned gratis. Foto: SCANPIX/AP
GIR IKKE UT MER MUSIKK: Gene Simmons mistet motivasjonen til å lage låter da ungdom begynte å laste ned gratis. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

Kiss-grunnleggeren opplyser at det snart kommer en boks med gammelt uutgitt solomateriale, mens Kiss også vil gi ut en samling med gamle og uutgitte låter seinere. Noen plate med ny musikk kommer det trolig ikke.

- Det finnes ingen drivkraft som får meg til å ville lage ny musikk. Hvilket format skal man satse på? Og hvordan skal man få betalt når folk bare kan få det helt gratis?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling