Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Kjære forbilde

Akkurat nå sitter det en far eller mor i bunnløs fortvilelse, uten penger til mat, for de pengene er spilt bort.

SPILLAMBASSADØRER: John Arne Riise og John Carew.
SPILLAMBASSADØRER: John Arne Riise og John Carew. Vis mer
Debattinnlegg

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du som har gått inn i kjendisverdenen på grunn av ditt talent, enten det er gode prestasjoner innen musikk, idrett eller andre ferdigheter. Når en blir kjendis på slike premisser må en regne med at en del av befolkningen vil se på deg som et forbilde og vil være lettpåvirkelig til å følge ditt eksempel. Derfor syns jeg det er trist når forbilder, særlig forbilder for ungdom lar seg friste av de store pengesummene de ulovlige pengespillaktørene tilbyr.

De aller fleste som spiller pengespill gjør det for underholdningens skyld, spenningen og sjansen til å bli rik. Men over 100 000 nordmenn spiller pengespill på en måte som er problematisk, enten i form av en altoppslukende avhengighet, eller at spilleren bruker mer tid og penger enn de strengt tatt har råd til. De vanskjøtter jobben sin gjennom å spille i arbeidstida, spiller i stedet for å sove og spise, de har ikke mat på bordet fordi pengene er spilt bort. Kanskje de får så store økonomiske problemer etter hvert at de tyr til kriminelle handlinger som underslag, ran og identitetstyveri? For en del blir problemet så stort at de ser ingen annen utvei enn å rømme fra denne verdenen.

Disse spillerne er mange nok til at du godt mulig har sett en av dem, eller kjenner noen. Han forretningsmannen med skjeggstubber og poser under øynene, bussjåføren som taster på mobilen, småbarnsmammaen som aldri er ute av huset lenger, studievennen som plutselig ble så fjern.

De utenlandske spillselskapene lokker med gratis spinn, bonuser, VIP-turer og kjendisfester, med strenge og «umulig å vinne»-betingelser. De som prøver å slutte å spille blir oppringt og lokket med bonuser og VIP-turer i forsøk på å beholde de som kunder.

Det blir fablet om at om disse selskapene får lisens i Norge kommer de til å bidra til norsk kultur og idrett, men erfaringene fra tilsvarende ordning i Danmark sier at de vil bidra med en mindre andel enn Norsk Tipping. Pengene som blir tapt av norske forbrukere hos disse spillselskapene vil stort sett havne i lomma til en aksjonær på Malta eller hos en kjendisambassadør.

Så, kjære forbilder, hvordan kan dere sitte og ta imot penger fra slike skruppelløse selskaper? Har dere noen gang tenkt på at de pengene dere mottar egentlig skulle gått til å betale for husly, mat på bordet og nye klær til minstemann? Kan dere med god samvittighet sitte og lukke øynene for alle de barna og familiene som lider på grunn av produktet dere fremmer? Akkurat nå sitter det en far eller mor i bunnløs fortvilelse, uten penger til mat, for de pengene er spilt bort. De pengene som nå ligger i dine hender. God appetitt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!