REDD: «Jeg ønsker å være anonym fordi jeg er redd for hatefulle meldinger og trusler fra dere», skriver artikkelforfatteren. Foto: Hans Arne Vedlog
REDD: «Jeg ønsker å være anonym fordi jeg er redd for hatefulle meldinger og trusler fra dere», skriver artikkelforfatteren. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Kjære nettroll

Dette innlegget er til deg som sitter komfortabelt foran din egen pc og spyr ut dine hatske meninger om oss kvinner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Du som er så tøff i trynet beskyttet bak din egen skjerm, med et nickname som ikke avslører deg. Du som blir livredd hvis noen prøver å diskutere det samme spørsmålet i en offentlig sammenheng. Du som er et nettroll. Du som har bidratt til at Dagbladet har stengt kommentarfeltene ved flere anledninger. Når du ser en sak som omhandler kvinner eller rasisme, klør det i fingrene dine og du kaster deg over tastaturet. Mange ganger handler ikke saken en gang om de nevnte temaene, men du klarer likevel alltid å dra det inn i debatten. Les og lær.

Jeg har lenge trodd at Norge var et relativt likestilt samfunn med menn og kvinner som respekterte hverandre. Jeg trodde at kvinnehatet ikke eksisterte i Norge. Det var kun noen få mannsjåvinistiske eldre menn med gammeldagse holdninger igjen. De som behandlet meg som luft da jeg skulle ekspedere dem, bare fordi jeg var ei ung jente. Men i det siste har jeg faktisk innsett at kvinneHATET er i full blomstring også blant velutdannede voksne og unge menn. Hvordan har jeg kommet frem til denne åpenbaringen kan du spørre deg. Jo, gjennom å lese deres kommentarer i nettavisene. Det jeg leser ryster meg som ung kvinne. Her er det ikke kommentarer om at kvinner prater mye eller de er så glade i sko. Dere fremstiller oss kvinner som lause horer som sprer beina og higer etter deres kjønn så fort vi får sjansen.

Det som har provosert mange den siste tiden, og som heldigvis har stilnet er abortdebatten. Her har mange menn kastet seg over tastaturet. Mange skriver flotte og reflekterte innlegg, men de fleste er kommentarer som bare viser en ting: HAT. Vi kvinner er horer rett og slett fordi vi har sex. Det dere nettroll har glemt er at det skal to mennesker til for å lage et barn; ei kvinne- OG en mann. En mann har like mye brettet ut pikken sin, som vi har spredt bena. Hører jeg noe fra dere om at dere menn kanskje burde holde snoppen deres inne i buksa? Nei.

Det har også vært en del snakk om feminisme i det siste. Vi har alle hørt den stereotypiske beskrivelsen: hun har kortklipt hår, går i marsstøvler med et sint uttrykk i fjeset. Hun hater alle menn og kjemper for at kvinner skal ha det bedre enn menn. Disse kvinnene eksisterer, men de er bare et fåtall i forhold til alle andre i Norge, på samme måte som at ikke alle menn er kvinnehatere. De fleste feministene i Norge er opptatt av likestilling rett og slett. Vi mener at kvinner er like mye verdt som menn. Det er mye fokus på kvinners rettigheter. Jeg vil mer fokusere på holdningene til oss kvinner. Har vi lik holdning til menn og kvinner, har vi nådd målet mener jeg. Det skal ikke eksistere hat mot en kvinne, bare fordi hun ikke har penis. Alle kvinner er ulike på lik linje med at kvinner og menn er ulike.

FØLG DAGBLADET MENINGER PÅ TWITTER OG FACEBOOK

I voldektsdebatten har dere også deltatt aktivt. Dere kan si at vi kvinner fortjener å bli voldtatt fordi vi gikk med kort skjørt eller drakk alkohol. Vi fortjener også å bli voldtatt hvis vi så mye som viser interesse for en gutt på byen. Mener dere altså at vi skal gå med en vid turtleneck, snekkerbukse og støvler slik at vi ikke blir voldtatt? Skal vi sitte å sippe til Pepsi Max mens dere koser dere med Øl og shots? Skal vi i tillegg bare sitte å stirre i veggen, fordi hvis vi så mye som ser på en mann så kan vi gi et signal om at vi vil bli voldtatt i et smug på vei hjem? Dette blir for dumt. Å si at en kvinne har skylden selv, er som å si at det er din egen feil at du ble født. Dere kommer alltid med motargumenter som «menn blir også voldtatt», som om det skal legge debatten død. Ja, menn blir voldtatt, men det betyr ikke at voldtekt av kvinner er mindre viktig. Jeg har aldri hørt at en mann fortjente å bli voldtatt på grunn av at han kledde seg utfordrende eller sendte feile signaler. Uansett hvem du er, så fortjener du ikke å bli voldtatt og du har aldri skylden selv. Punktum.

Det som skremmer meg aller mest med dere nettrollene er at dere skriver at en kvinne fortjener å dø bare fordi hun har ytret seg i offentligheten. Vi har nok av eksempler både fra politikere, skuespillere og artister. Dere prøver å skremme oss kvinner til stillhet slik at de eneste ytringene som kommer frem er fra dere, og bare dere. Har dere hørt om konstruktiv kritikk? Ytrer en kvinne seg om noe, er det fult mulig og bare diskutere hva denne kvinnen sa, og ikke at hun fortjener å bli voldtatt og kvelt.

Ytringsfriheten står sterkt i det norske samfunn. Den har grunnlovs rang, som vil si at det skal mye til for å rokke denne friheten. Dette betyr at du får lov til å spy ut eder og galle for å utløp for dine aggresjoner. Men etter at internettet har blitt allemannseie, har terskelen for å komme med slike ytringer blitt lavere. Før ville du ikke gått på et torg, stilt deg på en bruskasse og fortalt til en forsamling at kvinner var horer. Du ville rett og slett holdt det for deg selv. Kanskje du burde gjøre det idag også.

Et tips til dere er å tenke over hva dere skriver. Ville du sagt «du fortjener å bli voldtatt» eller lignende til datteren eller moren din? Er svaret nei, så slett kommentaren umiddelbart.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer