JUBILERER: Vertavokvartetten feirer 10-årsjubileum som kunstneriske ledere for Festspillene i Elverum i august. Fra v. Bjørg Værnes Lewis, Berit Cardas, Øyvor Volle og Henninge Landaas.


Foto: FiE/Yvonne Holth
JUBILERER: Vertavokvartetten feirer 10-årsjubileum som kunstneriske ledere for Festspillene i Elverum i august. Fra v. Bjørg Værnes Lewis, Berit Cardas, Øyvor Volle og Henninge Landaas. Foto: FiE/Yvonne HolthVis mer

Kjærlighet og galskap i Elverum

I sitt jubileumsår som kunstneriske ledere for Festspillene i Elverum har Vertavo-kvartetten valgt seg «Kjærlighet og Galskap» som programtema. Og bakom smeller rifleskuddene….

|||«Kjærlighet» og «galskap» er jo essensen i så mye musikk. Dessuten er det Schumann-jubileum i år, og det var mye av begge deler rundt ham, sier Vertavo-cellist Bjørg Værnes Lewis.

For tiende år på rad har hun, Øyvor Volle, Berit Cardas og Henninge Landaas satt sammen et internasjonalt festivalprogram for de 10 augustdagene. Som vanlig presenterer de et kremlag av norske klassiske musikere og noen utvalgte utenlandske størrelser.

- Schumann ble født i 1810, og det samme ble Chopin, som også står på programmet. Og Ole Bull. Dessuten er det 150-årsjubileum for Elverums egen Margrethe Munthe, uten at det var så veldig mye kjærlighet og galskap forbundet med henne. Men vi lager Margrethe Munthe-fest på Barnas festspilldag likevel, sier Værnes Lewis.

- Ikke for å være høyneset her, men hva gjør DDE på festivalprogrammet?

- Festspillene sammenfaller som vanlig med Elverumsdagene, som er den store folkefesten på disse traktene, og De Nordiske Jakt- og Fiskedagene. Dette er arrangementer som trekker masse mennesker, og i år blir det for sikkerhets skyld Landsskytterstevne også, i den samme perioden. Jeg tror de regner med 30 000 tilreisende alt i alt, og DDE-konserten er ment som et utendørstilbud til dem. Vi skal ha allsangkonsert også, og konsert med Spyttmyras Tjuvjakt og Spellemannslag - Stian Carstensen med venner. Den første helga kommer til å bli heavy og den første mandagen nokså blå.

- Med andre ord galskap så det holder. Litt om det klassiske?

- Vi åpner med Ungdomssymfonikerne dirigert av Marc Soustrot og med Sveinung Bjelland som solist i Ravels klaverkonsert. Så går det slag i slag i ti dager til med bl a Henning Kraggerud og Helge Kjekshus, Arve Tellefsen, Lars Anders Tomter, Atle Sponberg, den argentinske bandeonisten, komponisten og Piazzolla-musikeren Marcelo Nisinmann, pianistene Tim Horton og Eldar Nebolsin og den israelske klarinettisten Chen Halevi. Guro Kleven Hagen, som nylig ble nummer to den store Eurovisjonskonkurransen, den stigende jazzstjernen Melody Gardot og Vamp med Ungdomssymfonikerne skal også i ilden.

- Og Vertavo selv?

- Skal spille opus 131 av Beethoven og flere kvintetter av forskjellige komponister med ulike gjester. Vi har en ganske travel sommer med konsert i Wigmore Hall i London og festivaler i Sverige og Norge. Men før Elverum tar vi et par uker fri.