Kjærlighet og politikk

Ingress

Meninger

Forholdet mellom Arbeiderpartiet og Kristelig Folkeparti er en ulykkelig kjærlighetshistorie. Begge føler dragning til hverandre, men de får ikke hverandre.

Det er ingen strenge foreldre som ikke unner dem lykken. Det er grunnplanet i deres egne partier. I Ap er særlig kvinnebevegelsen skeptisk til å inngå et samarbeid. I KrF er det de fleste troende som ikke tror Ap vil menneskeheten noe godt. Men toppledelsen i begge partier blunker stadig til hverandre. Seinest hørte vi det i NRKs Politisk kvarter i går.

Ap?s nye leder Jonas Gahr Støre har flagget at han er troende. KrF-leder Knut Arild Hareide har et liberalt forhold til homofile og mye godt å si om Ap?s sosial- og bistandspolitikk.

Men i verdispørsmål skiller partiene lag. Ap liker ikke KrFs kontantstøtte og forsøksvise tukling med abortloven. KrF liker ikke Ap?s liberale forhold til utradisjonelle måter å få barn på og det de oppfatter som tukling med menneskeverdet. Forøvrig liker KrF heller ikke Ap?s nærhet til SV som jo er sosialistisk. Gud forby!

Altså står viktige ting i veien for et samarbeid. Om KrF-leder Knut Arild Hareide hadde ønsket det aldri så mye, så ville landsmøtet ha smekket ham på fingrene over bare å tenke tanken. Jonas Gahr Støre ville, på sin side, blitt anklaget av sine egne for å bryte med holdninger og verdier som er dypt forankret i arbeiderbevegelsen om han begynte å kose for mye med KrF.

Like fullt kunne partiene trenge hverandre. Særlig Arbeiderpartiet trenger flere allierte i en mulig, framtidig sentrum-venstre-allianse. Det er ikke noe nytt. Allerede på Thorbjørn Jaglands tid gjorde Ap-lederen sine tillitsvalgte oppmerksomme på slektskapet mellom solidartietstanken og den kristne nestekjærligheten. Begge partier mener rollen som den barmhjertige samaritan kler dem. Det samme verdislekstskapet har Martin Kolberg tatt fram ved en rekke anledninger. Når partiene finner sammen i enkeltsaker blir det tolket som noe mer. Men nå er KrF forlovet med Høyre og Frp. Partiet er ute av skyggenes dal og nyter sødmen av medinnflytelse. Derfor vil kjærlighetshistorien mellom Ap og KrF få nye kapitler med ny hjertesorg framover. Men spennende er den.