Kjær fortelling i lettvekterdrakt

Klassisk barnefortelling i hastet utgave.

FILM: I ei tid der barnefilmer er preget av ekstremtempo, jagende musikk og sprudlende farger, kan «Heidi» for mange oppleves som stillestående. Actionsekvensene består i å ta med seg en kattunge ulovlig hjem, eller i å beskytte en geitekilling for juling. Likevel er det en klassisk og sjarmerende historie, fylt med referanser små barn lett vil kunne kjenne seg igjen i.

Fortellingen om Heidi er skrevet av den sveitsiske forfatteren Johanna Spyris, og ble utgitt som barnebok for første gang i 1880. Boka er siden filmatisert for tv og kino en rekke ganger. Blant annet var tv-serien «Heidi in the Mountains» populær på NRK utover 70 og 80-tallet. Foruten ny, påkostet drakt, er 2007-versjonen av «Heidi» den samme som ble fortalt for over hundre år siden, og handlingen finner sted en gang på 1800-tallet.

Vi møter den foreldreløse jentungen idet hun blir overlatt til bestefaren langt oppe i den sveitsiske fjellheimen. Bestefaren er en gretten, gammal gubbe som skyr folk, men Heidi klarer omsider å smelte hjertet hans. Dessverre for dem begge har Heidis tante andre planer for ungjenta.

Den svenske legenden Max von Sydow er et glimrende valg til rollen som bestefar. Og scenene der giganten stamper rundt hytta, med ruvende fjell på alle kanter, gjør filmen lett å like. Likevel skulle Paul Marcus gitt Sydow atskillig mer plass, og satt forholdet mellom den gamle og den unge mer i fokus. I stedet skiftes scener, hendelser og årstider for hyppig, og historien blir  derfor   aldri  så   engasjerende og rørende som den klassiske fortellingen kunne tilsi.

Filmen kommer i norskdubbet versjon.

Kjær fortelling i lettvekterdrakt