Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kjære alle sammen ...

Mann (44) - også kalt Bård Tufte Johansen - har skrevet en alternativ nyttårstale spesielt for Dagbladets lesere.

ØNSKER FOR 2014: Mann (44) — komiker Bård Tufte Johansen, i anledning nyttår med stjerneskudd, foran Slottet — ber regjeringen ta tak i dette med oppringing ved avbrutt telefonsamtale. Foto: Øystein Norum Monsen / DAGBLADET
ØNSKER FOR 2014: Mann (44) — komiker Bård Tufte Johansen, i anledning nyttår med stjerneskudd, foran Slottet — ber regjeringen ta tak i dette med oppringing ved avbrutt telefonsamtale. Foto: Øystein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

De fleste av oss har stått på i året som er gått, de som ikke har gjort det får en ny mulighet neste år, men nå fortjener vi alle en pust i bakken. På årets siste dag er det på sin plass å trekke fram noen spesielle.

Aller først vil jeg trekke fram Olav Thon, en hedersmann, han hadde sikkert vært motstandsmann under krigen hvis han ikke hadde vært for gammel. Han har hele livet skattet til Norge, og ikke blitt skatteflyktning som Gro Harlem Brundtland og John Fredriksen. Nå har han toppa «heile driten» ved å gi bort alle pengene han har til en stiftelse som skal drive firmaet videre. Hvis det går i overskudd skal han dele ut penger, men bare en veldig liten del av overskuddet. Dette er sikkert for å hindre at vi blir bortskjemte. Lurt, tror jeg. Han bør være et stort forbilde for alle. De aller fleste andre rikinger med kort tid igjen å leve ville vel enten gjemt pengene et sted så ingen fant dem eller kanskje tatt dem med seg i graven. Det er mulig nå med såkalte bitcoins (leste om det i VG, ganske spesielt).

Vi trenger enere å se opp til i dette landet. Ved årets slutt er det naturlig å trekke fram to som har utmerket seg spesielt: Magnus Carlsen og «Farmen»-Morten. Magnus Carlsen ble verdensmester i sjakk etter å ha slått en som het Anand, mens «Farmen»-Morten vant «Farmen» etter å ha slått både «Farmen»-Magnus og «Farmen»-Jarle.

Det «Farmen»-Morten leverte i finalen står det respekt av. I tillegg til å ha levd på en gård med Øst-Europa-forhold i lengre tid, har han også mistet etternavnet sitt. Det at noen er villige til å gi avkall på navnet sitt for at vi andre skal kunne kose oss med å se noen kjerne smør på gamlemåten, er det bare å ta av seg hatten for. Ja, og «Farmen» er så fysisk og psykisk tøft at det ikke ville være urimelig om «Farmen»-Morten blir nominert til Idrettsgallaen.

Vi må også takke dem som har stilt opp i privat sektor både hjemme og ute i året som har gått. Ting blir stadig bedre her i Norge. Mange kioskvarer er, etter press fra Facebook-aksjoner, kommet i større utgave eller blitt relansert. Det er også naturlig på en dag som denne å takke nordmenn som jobber ute og ikke får feiret jul hjemme i Norge fordi de representerer landet, enten det er som reiseledere eller som bartendere på Kanariøyene. Dere gjør det mulig for oss å reise til flotte destinasjoner uten at vi trenger å sette oss inn i det lokale språket. Dere skal vite at vi her hjemme er stolte av dere. På vegne av alle oss: Takk.

Norge har fått ny regjering. Jeg kan ikke annet enn å ønske dem lykke til. Erna viser at hun er en leder, det er viktig at vi støtter opp så hun ikke sliter seg ut. Hun må få mulighet til å legge beina høyt av og til så de ikke hovner opp. Jeg betaler skatt med glede, så stå på Erna!

En liten ting: Hvis det er opp til meg, så bruker vi ikke masse av skattepengene mine på å feire dette 1814-jubileet. For å være helt ærlig så er ikke dette med 1814 viktig for meg i det hele tatt. Kanskje bare meg dette, altså. Hvis det er viktig for Olav Thon, som tross alt husker alt sammen, ja, da er det greit.

En idé kan kanskje være å feire noe som folk husker og har et forholde til? Det er jo 20 år siden Og Lignende i Lillehammer (autokorrekturen gjør at det er helt umulig å skrive dette riktig. Jeg blir så forbanna). Hva med å feire det isteden? Jeg tror ikke bare det er kongen som er klar for å ta på seg bobledressen fra Og Lignende (jeg klikker!) og ta en Og Lignende-floke (helvetes dritt-maskin#$%"%#).

Uansett, man må kunne stille noen krav til regjeringen for det nye året. Mitt håp er at regjeringen kan ta tak i dette med oppringing ved avbrutt telefonsamtale. Det hender at en mobilsamtale blir brutt på grunn av dekning- eller batteritrøbbel, og det er helt utrolig at vi ikke har fått på plass et regelverk som regulerer hvordan vi håndterer en slik situasjon. Nå er det vanlig at begge parter ringer den andre, begge får opptattsignal, begge forstår at man forsøkte å ringe hverandre samtidig, begge venter på at den andre skal ringe opp, begge venter forgjeves, begge tenker at den andre har tenkt helt likt, begge ringer opp igjen, begge får opptatt osv. Antakelig går 10—12 årsverk tapt i dette kaoset. Hva med et nytt regelforslag som trer i kraft ved inngangen av 2014: Den som opprinnelig ringte den andre, er også ansvarlig for å gjenoppta samtalen etter brudd.

Oppi all gleden må vi tørre å stoppe litt opp og huske at alle ikke har det like lett. Narkotika, romfolk, prolaps og lang ventetid for å rekonstruere bryst etter brystkreft gjør livet tungt for mange. Dette er utfordringer som er krevende å få løst, ting tar tid. Det jeg og mange med meg reagerer på er at det på n'te året fortsatt er lang venteliste på båtplass. Her må noe gjøres! At man i verdens rikeste land må vente to år på båtplass skaper politikerforakt.

Helt på tampen vil jeg gi et lite tips til romfolk. Er det litt rart å kalle bladet Folk er folk? Det er en tittel som ikke fungerer helt, synes jeg. Det virker som om man ikke er så nøye, man ville aldri laget et interiørblad som het Sofa er sofa. Eller bilbladet Bil er bil. Selv pornoblad-kjøperne, kjøperne som i minst grad er opptatt av tittel, ville kviet seg for å kjøpe et blad som het Sex er sex. Jeg kommer i hvert fall ikke til å si «folk er folk» hvis noen sniker i køen for å få båtplass.

Dette er ikke ment som kritikk, mer et gratis tips. Og de fortjener tips gratis disse romfolka, husk dette er de fattigste av de fattige (hvis vi ser bort fra deler av Afrika, Asia og Sør-Amerika). NB! Hvis den nye tittelen slår an og dere tjener mye penger på omleggingen, ber jeg ikke om annet honorar enn at dere ikke bæsjer rundt skøytebanen på Ormøya.

Jeg vil ønske alle sammen et godt nytt år. Hvis vi drar på jobben selv om vi hangler litt, betaler den skatten vi skal og i tillegg blinker ut av rundkjøring, tror jeg vi alle får et Godt Nytt År.